Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Edukativne slikovnice za djecu

KNJIGA TJEDNA Edukativne slikovnice za djecu

PODIJELITE

Ovaj tjedan iz Gradske knjižnice Velika Gorica predstavljaju niz edukativnih slikovnica Tatjane Gjurković i Tee Knežević. Autoricama, magistrama psihologije, uža specijalnost je psihoterapijski rad po principu terapije igrom i transakcijske analize te edukacija stručnjaka iz ova dva područja. U svom radu zamijetile su važnost slikovnica kao pomoć djeci u prevladavanju određenih problema. Tako je nastao niz slikovnica o strahu i ljutnji. Kroz jednostavnu priču i životinjske likove djeca će prepoznati vlastitu situaciju te emocije straha i ljutnje koje se zbog nje javljaju. Slikovnice pomažu djeci prevladati strah od kritike, vikanja, kažnjavanja, strah od odvajanja od roditelja, strah od novonastalih obiteljskih situacija ili promjene obiteljske dinamike te strah od nepoznatih situacija, čak i kad znaju da će roditelji čitavo vrijeme biti uz njih. Drugi niz slikovnica bavi se problemima izražavanja ljutnje kroz otpor djece na postavljene granica, agresivno ponašanje, samoozljeđivanje, potiskivanje ljutnje kod male djece zbog čega dolazi do raznih psihosomatskih tegoba.

Posebna vrijednost slikovnica je dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svoga djeteta, zadovolje njegovu emocionalnu potrebu koja stoji iza straha i ljutnje te mu pomoći naučiti regulirati taj negativan osjećaj.

Slikovnice je ilustrirala mlada varaždinska ilustratorica Jelena Brezovec, dobitnica međunarodne nagrade za ilustratorski rad, National Indie Excellence Book Award u kategoriji Specialty books.

Tatjana Gjurković, jedna od autorica slikovnica, bit će gost predavač na novoj psihoedukativnoj radionici Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica 28. veljače 2017. godine u 18 sati. U interaktivnom predavanju produbit će znanje polaznika o važnosti samo-svjesnosti vlastitih obrazaca osjećanja, razmišljanja i ponašanja, razgovora o emocijama, važnosti prepoznavanja neverbalnih znakova u razgovoru te će govoriti kako poticati razvoj djetetove empatije što je preduvjet za razvoj djetetove socijalne svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima. Radionica je namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, psiholozima, pedagozima, socijalnim pedagozima, edukacijskim rehabilitatorima, logopedima, psihoterapeutima i svima koje zanima ovo područje.