Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Anna Casals i Paolo Ferri: Priče za spas planeta

KNJIGA TJEDNA Anna Casals i Paolo Ferri: Priče za spas planeta

Ako tražite knjigu kojom ćete djeci objasniti neke od najvažnijih ekoloških problema današnjice, ali ih i ohrabriti na pozitivan odnos prema okolišu, preporučamo vam ovaj naslov!

PODIJELITE

Budućnost nije zapisana, za nju će biti zaduženi današnji dječaci i djevojčice. I baš zato je vrlo važno djeci približiti problematiku zaštite okoliša. Ako tražite knjigu kojom ćete djeci objasniti neke od najvažnijih ekoloških problema današnjice, ali ih i ohrabriti na pozitivan odnos prema okolišu, preporučamo vam da im pročitate ili date u ruke Priče za spas planeta. Kroz šest priča u kojima su priroda, životinje i djeca glavni junaci, ova knjiga prenosi mališanima ljubav prema okolišu.

Poruka u boci priča je o plastici u moru, Glazbena đungla govori o krčenju šuma, Izlet kanuom upoznaje nas s problematikom zagađenja voda, Pčelica Zum Zum i pelud duginih boja priča je o izumiranju životinja, a Dom sjevernog medvjeda o globalnom zatopljenju. Na kraju knjige se nalazi i pismo Majke Prirode djeci.

Iza svake priče kratke su definicije i opisi problema koji se u priči opisuju. Tako npr. saznajemo da usred Tihog oceana pluta golemi „otok“ smeća, gdje se zbog oceanskih struja nakuplja većina plastičnog otpada bačenog u more. Velik je kao Španjolska, Francuska i Njemačka zajedno. Saznajemo i da se izravno onečišćenje događa kada se predmeti ili onečišćujuće tvari bacaju izravno u rijeku ili more iz kuća, tvornica, farmi ili naftnih postrojenja, a neizravno onečišćenje kroz automobile i tvornice koje ispuštaju otrovne pare.

Ono što ovu knjigu razlikuje od mnogih sličnih knjiga je to što je napisana na način da kod djece budi pozitivne emocije. Iako su teme o kojima govori teške, ona se ne zaustavlja samo na problemima nego nudi i rješenja i potiče djecu na pozitivno djelovanje. Kroz Dobre vijesti! upoznajemo se s malim gestama kojima možemo činiti velike promjene za spas planete u kojem živimo!

Osim u zanimljivim zanimljivim pričama i edukativnom sadržaju djeca će uz ovu knjigu uživati i u lijepim, šarenim ilustracijama čija je autorica Cris Ramos.

 

Pripremila: Morana Peranić