Home Izdvojeno Još jedan uspjeh velikogoričkog fotografa

Još jedan uspjeh velikogoričkog fotografa

PODIJELITE
Foto: Robert Klarić

Fotograf Robert Klarić čiji radovi ostavljaju bez daha svakoga tko stane ispred njegovih djela i počne ih pomno proučavati, polučio je još jedan uspjeh svjetskih razmjera. Jučer je u rubriku National Geographica ‘Daily Dozen’ uvrštena njegova fotografija kapelice na Sljemenu. Evo što nam je Robert rekao kako je ona nastala.

– Prije tjedan dana sam ju snimio. Izbjegavam koristiti alate za obradu. Pravila National Geographica su stroga. Ne smije biti filtera, nema izbacivanja ili dodavanja nečega u fotografiju. Ako žele objaviti fotografiju u tiskanom obliku, traže raw fotografiju kako bi se uvjerili da ništa nije mijenjano, inače dolazi do diskvalifikacije.

Foto: Robert Klarić
Foto: Robert Klarić

Konkurencija je velika. Fotografi iz cijeloga svijeta svakodnevno šalju svoje radove urednicima National Geographica. Tko će biti među najboljima, odlučuje niz karakteristika koje fotografije moraju sadržavati: od kompozicije, osvjetljenja, kreativnosti i priče koju fotografija prenosi.

– Ima više urednika koji pregledavaju fotografije. Biraju što im je zanimljivo. Kod mene je to bio pogled u daljinu. Kada vidim da sam dobio mail od njih, skačem od sreće.

Krajem svibnja prošle godine Klarić je održao prvu samostalnu izložbu u Velikoj Gorici. Sljedeća kaže nam bit će možda 2018. godine, a do tada tko zna, možda neki njegovi radovi budu na zajedničkim izložbama njegovih kolega iz Velike Gorice. Prije godinu dana jedna njegova fotografija djeteta i leptira bila je postavljena i na izložbi Damira Hoyke u Zagrebu. 2015. godine Robert Klarić našao se u društvu 15 najboljih fotografa svijeta ‘Best of the World’ National Geographica. U tome mu je pomogla njegova prekrasna fotografija Plitvičkih jezera.