Home Izdvojeno Još danas stignete na šesti tjedan zdravlja

Još danas stignete na šesti tjedan zdravlja

PODIJELITE

Cijelog prošlog tjedna se u Velikoj Gorici održao šesti po redu tjedan zdravlja u organizaciji Doma zdravlja Velika Gorica i Zavoda za javno zdravstvo zagrebačke županije. Građani su besplatno mogli kontrolirati zdravlje kože, razinu šećera u krvi, oštrinu vida, te se testirati na hepatitis C. Cilj je bio potaknuti razgovor i djelovanje o temama koje su od zdravstvene važnosti.
– Postoji puno tema koje bi se trebale predstaviti, nažalost ne stignemo sve u samo tjedan dana. Ja kao voditelj Doma zdravlja Velike Gorice sam dužan da budem u aktivnom, a ne pasivnom odnosu prema zdravlju te da ga populariziram i učinim dostupnim našim sugrađanima. – izjavio je dr.Stjepan Zagorac, voditelj Doma zdravlja Velika Gorica.

Tjedan zdravlja kvg (1)

Četvrtak je bio rezerviran za besplatno i anonimno testiranje na hepatitis C. Hepatitis C bolest je koja ima skrivene simptome koji tek nakon nekoliko godina mogu prikazati svoj napredak u obliku ciroze ili raka jetre.
– Važno je pravovremeno testiranje zbog toga što od kroničnog virusnog hepatitisa C u Hrvatskoj boluje skoro 40000 ljudi, a više od 75%, odnosno skoro 80% njih ne zna da ima tu bolest i nemaju nikakvu ideju da su nositelji virusa i da time nesvjesno  šire bolest. Tek se nakon nekoliko godina, čak desetljeća mogu vidjeti simptomi. – rekla je Tatjana Rejić, predsjednica društva za bolesti jetre Hepatos.

Tjedan zdravlja kvg (2) U Velikoj Gorici je odaziv na akciju u četvrtak bio vrlo dobar. Preko 60 ljudi se odazvalo kako bi saznali prijeti li im ova bolest. U Hrvatskoj se ovakve akcije održavaju nekoliko puta godišnje.
– Sudjelujemo u svim većim gradovima u ovakvim akcijama, uvijek su jako dobri odazivi i tražimo ljude da dođu jer je jako važno da se testiraju kako bi se saznalo imaju li virusni hepatitis C ili ne. – dodala je Dolores Baković, organizacija Hepatos, podružnica Zagreb.

Tjedan zdravlja traje još danas. Briga o zdravlju se često zanemaruje. Zato su ovakve akcije odličan način da bolje obratimo pažnju na svoje tijelo.