Home Vijesti Jeste li se pripremili za vožnju u zimskim uvjetima

Jeste li se pripremili za vožnju u zimskim uvjetima

PODIJELITE

Niske temperature zraka počinju stvarati probleme vozačima. Javljaju se prve poledice na nadvožnjacima i potrebno je prilagoditi vožnju novonastalim uvjetima. Potrebno je održavati razmak, smanjiti brzinu, voziti bez naglog kočenja, ne pretjecati u slučaju slabe vidljivosti i otežanih uvjeta.

Približavaju se mjeseci kada će kolnik biti prekriven snijegom ili poledicom pa je potrebno pripremiti vozilo za takve uvjete. Vozači su dužni na svojim vozilima imati zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Kazna za nepoštivanje ovih pravila je 700 kuna.

– Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme bez obzira na trenutno stanje kolnika te da se prije polaska na put raspitaju i o mogućim posebnim zabranama prometa za teretna vozila, a naročito ako putuju preko Like i Gorskog Kotara ili Slovenije – poručuju iz policije.

snijeg zima ralica cesteKao jedan od najvažnijih faktora sigurnosti u prometu su staklene površine na vozilu koje omogućavaju vozaču pravovremene reakcije. Izrazito važno je održavati vjetrobransko i sve staklene površine čistima te imati ispravan uređaj za brisanje i pranje vjetrobranskog stakla jer u suprotnom vas očekuju kazne od 700 kuna.

Prije polaska na duža putovanja pogledajte vremensku prognozu, stanje na cestama, povećajte pozornost i koncentraciju tijekom vožnje te prilagodite vožnju uvjetima na cesti.