Home Izdvojeno Jeste li obojali jaja? Ovako se to nekada radilo

Jeste li obojali jaja? Ovako se to nekada radilo

PODIJELITE

Obojano jaje oduvijek je bilo simbol Uskrsa. Još u vrijeme prije kršćanstva, obojana jaja imala su posebno značenje i bila su cijenjena kao dar. Jaja su bila simbol buđenja i rađanja novog života pa tako Sv. Augustin u 5. stoljeću spominje jaja kao simbol Isusovog uskrsnuća tj. izlaska iz groba, a u 10. stoljeću i kod kršćana počinje običaj darivanja ukrašenih jaja. Jaja su se darivala i kraljevima pa su tako dobro poznata Fabergeova zlatna jaja koja su izrađivana kao darovi za rusku carsku obitelj.

Najveća pisanica nalazi se kao spomenik u Kanadi. U Hrvatskoj je 2009. godine pokrenut projekt postavljanja velikih pisanica diljem Hrvatske, a te su pisanice obojane u stilu hrvatskog naivnog slikarstva.

jaje

Danas se pisanice boje raznim umjetnim bojama koje se mogu kupiti u trgovinama, na njih se lijepe naljepnice sa sličicama uskrsne tematike ili se jaja presvlače raznim plastičnim omotima koji se omataju oko jajeta. Ipak, sve se više ljudi vraća tradicionalnom načinu bojanja jaja.

Tradicionalno, jaja su se bojala prirodnim bojama dobivenim od ljuske luka, kuhane cikle, od kore raznog drveća. Tako razne nijanse smeđe boje dobijemo od ljuske običnog crvenog luka, a ukoliko koristimo ljusku ljubičastog luka, jaje poprimi tamnije crvenu boju. Jaja možemo bojati i drugim prirodnim bojama, ali u tom slučaju jaja nakon kuhanja treba ostaviti u boji još 24 sata kako bi boja bila intenzivnija. Žutu boju dobijemo ako koristimo kurkumu, koru od naranče ili limuna. Zelena boja nastaje kuhanjem jajeta u špinatu, koprivi ili sa listovima blitve. Plave i ljubičaste nijanse dobijemo kuhanjem u soku nekog bobičastog voća, poput borovnica ili kupina.

jaje2

Ljuske od luka najjače i najbrže oboje jaja. Prije kuhanja i bojanja, po njima se pisalo voskom te ih se nakon toga stavljalo u boju. Već obojana jaja strugala su se nožićem ili su se stavljala u mravinjak, kako bi mravi svojom kiselinom ostavili posebne šare. Ona se mogu ukrašavati i tako da se na jaje stavi list neke biljke ili travke, zamota u krpu, gazu ili staru najlonsku čarapu i tada kuha u ljusci od luka. Tako obojana jaja su ekološka pa su jestiva čak i ako im ljuska tijekom kuhanja pukne, a na taj način dobijemo i lijepi mramorni uzorak na bjelanjku.

Osim kuhanih jaja, danas se kao ukras koriste i prazne ljuske od jaja ili jaja od stiropora, koja mogu ukrašavati i djeca bez bojazni da će se razbiti. Takva jaja se mogu bojati i neprehrambenim bojama, omatati koncem, oblijepiti raznim šljokicama i ukrasima. Koji god način odabrali, ne možete pogriješiti. Budite kreativni i zabavite se bojeći pisanice.