Home Izdvojeno Jakuševec se ipak neće zatvoriti 2018. godine?

Jakuševec se ipak neće zatvoriti 2018. godine?

PODIJELITE

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u četvrtak, tijekom aktualnog sata zagrebačke Gradske skupštine, rekao kako se odlagalište otpada Jakuševec ne mora zatvoriti do 2018., već da bi moglo ostati otvoreno do 2024., odnosno 2028. godine.

Podsjetimo, prošle godine u prvom mjesecu Jakuševec je dobio dozvolu te je legaliziran do posljednjeg dana 2018. godine.

Kako saznajemo sa Jutarnji.hr, Davor Bernardić, postavivši pitanje o planu zatvaranja odlagališta otpada Jakuševec, dobio je odgovor od gradonačelnika kako je krivo informiran, te da u pristupnim pregovorima o članstvu u EU nije tako ispregovarano.

tabla-zabranjeno-odlaganje-otpada,-otpad-u-prirodi,-smece

– Trebaju se zatvoriti neusklađena odlagališta, a Jakuševec je usklađeno odlagalište. Učinit ću sve da to napravim intenziviranjem odlaganja otpada i povećanjem postotka odvajanja. Na Jakuševcu bi se moglo odlagati smeće do 2024., odnosno 2028.-  istaknuo je Bandić.

SDP-ov zastupnik Dominik Etlinger podsjetio je na izvješće Europske komisije, prema kojem se Zagreb sa svega 1% nalazi na samom začelju Europske unije prema odvojenom prikupljanju otpada, te upitao kada će se Zagreb pokrenuti po tom pitanju.

– Devet godina smo radili po tom pitanju zajedno, zašto pljujete po sebi? Jeste li to pročitali u Deutsche Welleu? Novinar se sjetio i napisao, vi se ulovili po tome i udri po meni- odgovorio mu je Bandić.

Što se tiče stanja ekološke svijesti u Hrvatskoj, Bandić je potvrdio kako smo na najnižim granama te dodao da se radi na tome te da je zajednička zadaća svih da se otpad prikuplja odvojeno.