Home Izdvojeno Izložba priča u Knjižnici Galženica

Izložba priča u Knjižnici Galženica

PODIJELITE

U Knjižnici Galženica od od 21. rujna do 7. listopada možete pogledati tekstualno-vizualni projekt Karmele Špoljarić i Ane Pojatine pod nazivom ‘Izložba priča’. Autorica Karmela Špoljarić njome želi potaknuti svoje sugrađane da gledaju, slušaju i čitaju priče te da sami ispričaju ili napišu priču koju će potom nekome darovati.

U vremenu kratica, sažetaka, naslova, računa, PIN-ova, lozinki, statistika, švicaraca i kamata, malo tko ima vremena stati i osluhnuti, čuti druge, ali čuti i sebe. Postoje mnoge priče koje nosimo u sebi , a koje nismo ispričali. A možda smo trebali. Autorice i autori priča polaznici su Dopisne radionice kreativnog pisanja ‘Kako početi’, koju je osmislila i vodi književnica Karmela Špoljarić.

Izložba je zamišljena kao putujuća i ideja je da putuje po knjižnicama i galerijama. Namjera je bila izvaditi priče iz njihovog okruženja, izvući ih iz stranica i knjiga i postaviti ih u neke nove, neočekivane situacije. Priče su stoga spojene sa slikom, ubačene su u fotografiju na način da postanu dio nje, umetnute su u razne životne trenutke. Pri tome sinergija slike i teksta stvara nešto dinamično i drugačije, a to je opet jedna nova priča. Priče tako postaju gledljive, a ne samo čitljive. Sve priče postaju integralni dio fotografije, ali sve se s određene udaljenosti mogu i pročitati.

Projekt je predstavljen u sklopu Festivala europske kratke priče (FEKP) u Zagreb u Galeriji Teatra& TD u lipnju 2015., a izložba je zatim krenula ‘na put’. Izlagana je po zagrebačkim knjižnicama Tin Ujević i Vladimir Nazor, a zatim je predstavljena u Opatiji u Knjižari Adamić. Iz riječke knjižnice Čavle otputovala je i u Lepoglavu. U veljači i ožujku ove godine izložba je bila postavljena u izlogu knjižnice Bogdan Ogrizović u Preradovićevoj u Zagrebu.