Home Izdvojeno Hitna upozorava na poledicu: Imamo povrede ruku, glave, kuka i kralježnice!

Hitna upozorava na poledicu: Imamo povrede ruku, glave, kuka i kralježnice!

PODIJELITE

Velikogorička hitna pomoć u proteklih nekoliko dana bilježi 16 slučajeva ozljeđivanja građana, čiji je uzok uglavnom pad na ledu. Najčešće su ozlijede ruku i glave, dok je bilo i ozljeda kuka i kralježnice.

–  Najviše je bilo ozljeda ručnog zgloba i nagnječenja čela prilikom pada. Riječ je o lakšim povredama. Bilo je i težih slučaja, poput ozljeđivanja kuka i leđa. Konkretno, imali smo tri sumnje na prijelom kuka, a dvije na ozlijedu kralježnice  –  priča nam dr. med. Siniša Golub, voditelj velikogoričke hitne pomoći i specijalist hitne i opće medicine.

–  Lakše ozlijeđene građane prevezli smo u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, a one s težim povredama u KBC Zagreb, odnosno bolnicu Rebro te u KBC „Sestre milosrdnice“ jer u tim bolnicama postoje posebne neurokirurške sale  –  kaže dr. Golub.

Žrtve poledice većinom su osobe starije životne dobi koje su čistile snijeg, ulazile ili izlazile iz automobila ili su jednostavno stradale ispred kućnog praga.

U ČETVRTAK MOGUĆA OPASNA POLEDICA

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak, 30. siječnja, prognoziraju porast temperature i kišu koja na hladnom tlu može stvarati novu opasnu poledicu. S porastom temperature doći će i do topljenja snijega s krovova kuća i zgrada što također povećava broj intervencija hitne pomoći.

–  Imamo slučajeve ozljeda glave od pada siga s krovova. Upozorio bih građane da i o tome vode računa. Neka posvete pažnju obući i odjeći prilagođenoj vremenu, ali i uzimanju dovoljno toplih napitaka. Srčanim i plućnim bolesnicima ukazao bih na potrebu utopljavanja i zaštite usta kod jutarnjih izlazaka kada zbog velike razlike u temperaturi može doći do šoka organizma  –  upozorio je voditelj velikogoričke hitne pomoći.