Home Izdvojeno Gradići iz škrinje izvadili i predstavili narodno blago

Gradići iz škrinje izvadili i predstavili narodno blago

Revijom narodnog ruha "Telo drveno, srce platneno" nastavljena je proslava 40.obljetnice KUD-a Gradići

PODIJELITE

Nastavlja se proslava 40.rođendana KUD-a Gradići koja iz vikenda u vikend građanima i publici donosi nešto novo, uspješno spajajući tradiciju i kulturno nasljeđe s proslavom obljetnice u kojoj su još jednom pokazali kako ulaganje i rad donose i rezultate. Jedna malo drugačija umjetnička večer pod nazivom „Telo drveno, srce platneno“ održana je u društvenom doma, uz bogat umjetnički program, brojne goste i naravno miris starine, tradicije i kulture kojom se Turopolje, a posebno KUD Gradići, ponose. A iz velike turopoljske škrinje drvenog tijela izašle su tu večer narodne nošnje gotovo svih krajeva Hrvatske. Nošnje su to iz bogatog fundusa KUD-a; od Slavonije prema Posavini, kroz Bistru, Rečicu, Banovinu do Primorja i na koncu- Turopolja.

Autorica revije narodnih nošnji, Ivana Lučan, inače članica FA Šiljakovina i apsolventica etnologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u suradni s KUD-om Gradići na sceni je oživjela živopisne muške i ženske narodne nošnje i njihove značajke. „Hrvatska je bogatstvo, obilje narodnog blaga, Svaki detalj na nošnji ima svoju priču, posebno na ženskoj nošnji koja je osobna iskaznica svake žene- od nakita, oglavlja, boja i detalja“, govori nam Ivana koja je odabrala posebno predstaviti turopoljsku narodnu nošnju i to od onakve kakve su nosile djevojčice do onih na odrasloj ženi, staroj mamici, odnosno baki.


Bila je to promocija i afirmacija svega onog što KUD Gradići čuva u svojim škrinjama s „platnenim blagom“. Kako ističe predsjednica KUD-a Gordana Kovačić, dio nošnji za reviju je i posuđen, u suradnji s udrugama i društvima, no 80 posto viđenog je iz privatnog fundusa KUD-a Gradići. Ovu zanimljivu reviju nije propustio ni gradonačelnik, Dražen Barišić, a neke je od tih nošnji, ovaj najpoznatiji stanovnik Gradića i sam nosio. „Sve ovo čini neprocjenjivo bogatstvo ne samo KUD-a Gradići već cijele Hrvatske, bogatstvo kojeg možda nismo ni svjesni. Svaka nošnja ima svoju priču i prošla je mnogo i veselja i tuge, rođenja, ratova i svatova. Svaka ima svoju povijest i potrebno je čim više ovakvih događaja koji nas podsjećaju na naše kuturno nasljeđe i našu povijest“, zaključio je gradonačelnik.

Reviju su upotpunili i tamburaši KUD-a Gradići, Angeline, te članovi FA Šiljakovine, KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice i KUD-a Stari Grad iz Lukavca.

A proslava rođendana, kao što smo rekli na početku, ide dalje. I to već sljedeći vikend. Društveni dom opet će biti pun, ovoga puta na repertoaru je predstava. Gostuje pučko kazalište OSS-a Buševec s nagrađivanom predstavom „Svoga tela gospodar“. Početak je u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kako izgleda to narodno bogatsvo provjerite u Galeriji fotografija: