Home Gospodarstvo Građani poručili “Dosta nam je!”: Deponij Jakuševec im narušava kvalitetu života

Građani poručili “Dosta nam je!”: Deponij Jakuševec im narušava kvalitetu života

"Želim živjeti ekološki, želim veš koji stavim da visi vani na štriku bude bijel, a ne sivi"

PODIJELITE

Jučer se na tribini u prostorijama DVD-a Hrelić u organizaciji udruge Ekologija grada govorilo o Jakuševcu koji predstavlja problem brojnim stanovnicima okolice Jakuševca. Na tribini se okupilo stotinjak stanovnika Dugava, Hrelića, Sopota i Jakuševeca kojima situacija na deponiji sve više narušava kvalitetu života.

Na građanskoj tribini ukazalo se na brojne probleme, a govorili su stručnjaci i aktivisti koji su upozorili na činjenicu kako je glavni problem brige o otpadu u Zagrebu nepostojanje nikakvog organiziranog sustava niti jasno zacrtanih ciljeva, a tribinu je moderirao predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović.

Vodeći hrvatski pulmolog Saša Srića iz KBC-a Zagreb upozorio je kako su respiratorne smetnje sve češća boljka ljudi koji žive u velikim gradovima kao što je Zagreb. “Loša kvaliteta zraka ima negativan utjecaj na zdravlje sugrađana. Posljednji statistički podaci pokazuju kako je 2019. i 2020. osobito u velikim gradovima od direktnih posljedica onečišćenja zraka, najviše u velikim gradovima poput Zagreba umrlo 60 na 100.000 stanovnika, odnosno 3 000 godišnje što je zabrinjavajuće” istaknuo je pulmolog. Zagađenje zraka štetnim lebdećim česticama, nastavio je, češće je u hladnijem periodu godine i u kontinentalnim krajevima Hrvatske.

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševac naglasio je da je u kvartu sve više slučajeva karcinoma. Kao glavni uzrok smradu, naveo je kontaminirani biootpad. “Odvozi se direktno na brdo, jer kompostana nema kapacitete obraditi toliko biootpada koliko ga Zagreb trenutno proizvodi. Višak završava na brdu koje je danas visoko pedesetak metara pa ovisno o vjetru taj smrad osjete u Borovju, Pešćenici, Petruševcu… problema je milijun, a gradonačelnik ne zna riješiti niti jedan”, zaključio je Bedeković.

Mladen Devčić, osnivač udruge TNT Sopot našalio se kako će sada umjesto maske za koronu, stanovnici njegova i okolnih kvartova morati nositi masku zbog smeća. I to gas masku. “Dosta nam je! Svi smo ljubomorni na one koji stanuju u Španskom ili bilo gdje drugdje gdje nemaju ove probleme. Želim živjeti ekološki, želim veš koji stavim da visi vani na štriku bude bijel, a ne sivi. Želim udahnuti zrak, a ne razmišljati koje čestice trenutno udišem i kako one utječu na mene” zaključio je.