Home Gospodarstvo Grad Zagreb i Zagrebačka županija potpisali Sporazum o pripremi projekta „Centar za...

Grad Zagreb i Zagrebačka županija potpisali Sporazum o pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“

Očekuje se objava javnoga poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izrade projektno-studijske dokumentacije u iznosu od 85 posto.

PODIJELITE
foto: zagrebacka-zupanija.hr

Župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba potpisali su Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Budući Centar nalazit će se na području Zagreba, a sadržaj i tehnologija obrade, kao i način zbrinjavanja otpada unutar Centra definirat će se Studijom izvedivosti. Tako Sporazum sadrži izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje.

– Vjerujem da ćemo izgradnjom Centra realizirati direktivu o načinu zbrinjavanja otpada, prije svega njegovu odvojenom prikupljanju na kućnome pragu – rekao je župan, podsjetivši da je Županija i dosad radila na pripremi vlastitoga centra za gospodarenje otpadom, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, iz siječnja 2017., definirano je da će Grad Zagreb i Zagrebačka županija graditi zajednički centar.

– Sretan sam što 12 godina nakon što smo završili sanaciju Jakuševca, na kojemu se i dalje odlaže otpad, ali za što imamo sve potrebne dokumente, i nakon izgradnje pročistača otpadnih voda, najvećega ekološkog projekta u suverenoj Hrvatskoj, potpisivanjem ovoga Sporazuma možemo staviti točku na ‘i’, rekao je Bandić, dodavši da ”onaj tko proizvede otpad mora ga na svom području i zbrinuti”.Igor Zgomba rekao je da se sada očekuje objava javnoga poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izrade projektno-studijske dokumentacije u iznosu od 85 posto.

– Cilj je da se dokumentacija izradi u roku 24 mjeseca, a nakon toga se kreće i s postupkom gradnje samoga Centra. Predmet ovoga Sporazuma je i izrada natječajne dokumentacije za tu gradnju – rekao je Zgomba. I kod same gradnje, rečeno je, očekuje se 85-postotno sufinanciranje iz fondova EU.

Nositelj cijeloga posla je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, kojemu će se, tijekom vremena, pripojiti Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.