Home Izdvojeno Grad prijatelj djece: Dodijeljene nagrade za promicanje prava djeteta

Grad prijatelj djece: Dodijeljene nagrade za promicanje prava djeteta

"Ulaganje u djecu nikada nije uzaludno i sve to se uvijek vraća"

PODIJELITE

Grad Velika Gorica danas je bio domaćin Svečane dodjele Nagrade za promicanje prava djeteta u 2022. godini u Republici Hrvatskoj. Nagrade dobitnicima uručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Grad titulu Grada prijatelja djece nosi već 17 godina te kroz razne politike rade na poboljšavanju uvjeta za djecu predškolskog i školskog uzrasta. “Kada bih želio prikazati koliko ulažemo u djecu trebalo bi mi puno više vremena. Postavili smo si prioritete kojih se držimo i gotovo trećina Proračuna odlazi u Odjel za predškolski odgoj, školstvo i sport gdje se to kasnije regenerira na naše ciljeve – vrtiće, produžene boravke, besplatne radne bilježnice i drugo. Postavljamo si ciljeve kako obrazovanje ne bi bilo luksuz.”, govori ponosno gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Pohvalio je posebno i male gradske vijećnike kao i njihovu participaciju. Dodaje i da je dio njihovih prijedloga već uvršten u Proračun. Time dokazuje kako ih se sluša i uvažava. Upravo dječji gradski vijećnici Brigita Grčić i Matija Dražetić su nakon dodjele predstavili model dječje participacije Grada Velike Gorice. “Ulaganje u djecu nikada nije uzaludno i sve to se uvijek vraća. Hvala svima koji ste dali dio sebe kako bi budućnost djece u našoj Velikoj Gorici bila bolja.”, zaključio je Ačkar.

Nagrade su dodijeljene Ljubici Marković, Klari Malčić, Eni Mikel i Magdaleni Grgić, koje su kao učenice 8. razreda Kutjevske OŠ Zdenka Turkovića osmislile rješavanje problema uključenosti romske djece u društvo kroz slikovnicu o romskom dječaku. Godišnju nagradu dobile su Sabina Lončar, Suzana Rešetar i Marica Mikulić kao članice Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena. Nagradu za životno djelo primila je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade Vaša pošta. Klarić već više od 10 godina volonterski radi s djecom bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Pohvalu su dobitnici primili i od ministra Marina Piletića. “Čestitam svim dobitnicima i nominiranima. Najveći i jedini pobjednici su djeca. Okupljat ćemo se ovako svakog puta kada za to bude prilika”, govori Miletić te dodaje kako Ministarstvo u razvoju nije samo te da neće prestati raditi na promicanju prava na obrazovanje i mogućnosti djece u našoj državi.

Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport predstavila je i izložbu “Djeca oko nas” autora fotografa Saše Pjanića koju su okupljeni mogli pogledati. “Izložba predstavlja nacionalni i kulturni identitet etničkih i vjerskih manjina koje žive u Hrvatskoj i to očima, željama i svakodnevicom djece.”, objašnjava te dodaje da izložbu čine 32 fotografije, odnosno 16 diptiha uz tekstove.