Home Izdvojeno GOSPA U POKUPSKOM Novi spomenik i jedno obećanje

GOSPA U POKUPSKOM Novi spomenik i jedno obećanje

Blagdan Velike Gospe u Pokupskom je okupio brojne mještane, vjernike, ali i visoke goste i uzvanike

PODIJELITE

Blagdan Velike Gospe obilježen je u općini Pokupsko gdje je ove godine centralna manifestacija bilo otvorenje spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima. Spomenik je djelo likovnog umjetnika Siniše Reberskog, a predstavlja drvo života, obuhvaćeno likovnim i vizualnim elementima povijesti i Domovinskog rata.

“Kroz povijest se pokazalo kako život uz rijeku Kupu nije uvijek lagan. Još od vremena turskih osvajanja i Vojne krajine postoji u narodu svijest o vremenima kada je rijeka Kupa predstavljala granicu. I u najnovijoj povijesti ponovno smo doživjeli da se moramo na Kupi braniti od agresora. Upravo smo se danas okupili ovdje kako bismo odali najveću počast svim našim poginulim hrvatskim braniteljima, otkrivanjem ovoga spomenika, koji će nas zauvijek podsjećati na slavne i teške dane našeg zavičaja”, istaknuo je načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

U Pokupsko stigao i ministar Medved, evo što je obećao…

Na svečanost je, uz brojne goste, načelnike susjednih prijateljskih općina i gradova stigao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. I on je uputio čestitke domaćinu s kojim je zajedno položio i vijenac na novootkrivenom spomeniku, kojeg je potom blagoslovio pokupski župnik velečasni Antun Pećar. Sjećajući se slavne pokupske prošlosti, prošlosti na ratištu i na Kupi (gdje je i sam sudjelovao i ranjen) ministar Medved poručio je kako nikad ne trebamo zaboraviti svoju prošlost, ali da se trebamo okrenuti budućnosti, optimizmu i graditi i stvarati nove mostove preko rijeke i nove vrijednosti za općinu. Iako je jedna od tema koja se provukla i svečanom sjednicom općinskog vijeća bila iseljavanje mladih i slaba demografska slika općine, načelnik Škrinjarić istaknuo je kako se radi sve kako bi mladi imali mjesto za život, sada ali i u budućnosti. Tako je izgrađen i dječji vrti koji traži sufinanciranje za rad. Inicijativa je to koju je pokrenula općina Pokupsko, kako bi svi vrtići u ruralnim sredinama ili onima od posebne državne skrbi imali sličan tretman. Čeka se odgovor od države, pa je tako ministar Medved obećao osobno pokrenuti to pitanje, i to već u četvrtak na zatvorenom djelu sjednice Vlade.

Projekti gotovi, čekaju raspisivanje natječaja

Tijekom sjednice prikazan je i film o razvoju općine Pokupsko u kojem su predstavljeni do sad ostvareni rezultati. Od projekata koji su započeti, poput izgradnje vodovoda ili postavljanja bežičnog interneta,, izgrađuju se i uređuju šumske staze i putevi, a načelnik je podsjetio i kako je upravo Pokupsko dobitnik prestižne europske nagrade održivog razvoja- danas tamo radi pilana na drvnu sječku i biomasu, na zgradi općine su fotonaponske ćelije, sve žarulje na stupovima javne rasvjete zamijenjene su i ekološki prihvatljive. Puno je još posla, a još više ideja: tu je projekt biciklističkih staza kroz Pokuplje, gotov, u ladici samo čeka raspisivanje natječaja, zatim projekt doma kulture Pavo Štoos i multimedijalnog centra za mlade i DVD-a, uređuju se i obnavljaju crkve, novo ruho dobit će pastoralni centar…

Nagrađene rože!

I ove su godine  na sjednici dodijeljene nagrade za najuređenije okućnice i balkone, kroz projekt Rože divane, a u organizaciji Kluba žena Pokupsko. Najljepše uređeni balkon ima Lucija Markuz iz Roženice, a slijede Martina Sučec iz Pokupskog Cerja te Ljiljana Tačković iz Hotnje.  U kategoriji najljepše okućnice prva nagrada pripala je Ljubici Ražić iz Pokupskog, na drugom mjestu je Petra Grahovac iz Auguštanovca, a na trećem Petra Batinjan iz Lukinić Brda

Galerija fotografija: