Home Gospodarstvo Gorica se okreće niskougljičnim izvorima energije

Gorica se okreće niskougljičnim izvorima energije

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Grad Velika Gorica uključio se u PLANHEAT, projekt koji financira Europska unija, a nudi znanja, alate i poduku za potporu u postizanju ciljeva niskougljičnog razvoja. Projekt je pokrenut u listopadu ove godine, a trajat će tri godine. Glavni cilj projekta razviti je i testirati integrirani softverski alat koji će pomoći lokalnoj administraciji u odabiru, simulacijama i usporedbi alternativnih i ekonomskih održivih, niskougljičnih scenarija za razvoj sustava grijanja i hlađenja.

17. i 18. listopada održana je konferencija projekta u Bruxellesu, a predstavnik Grada bio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša. On je predstavio kako se grije i hladi Velika Gorica.

– Projektni tim obuhvaća širok raspon istraživačkih instituta, sveučilišta, poduzeća i međunarodnih organizacija iz 8 zemalja EU. Dio tima također su i tri grada: Antwerp, Lecce i Velika Gorica. Gradovi predstavljaju različite razvojne faze u planiranju i razvoju nove generacije sustava grijanja i hlađenja – poručuju iz Grada Velike Gorice.

U projekt će biti aktivno uključeno 50 europskih gradova kojima će se pomoći u planiranju i razvoju sustava niskougljičnog grijanja i hlađenja.

PLANHEAT će omogućiti mapiranje potencijala raspoloživih niskougljičnih izvora energije na lokalnoj razini i potražnje za grijanjem, odnosno hlađenjem, definiranje alternativnih scenarija, razumijevanje interakcije scenarija i postojeće mreže, utvrđivanje potencijala za daljnje razvijanje i modernizaciju te vrednovanje energetskih, ekonomskih i ekoloških prednosti pojedinog scenarija.