Home Vijesti GLAS traži da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Plemenite opčine...

GLAS traži da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Plemenite opčine turopoljske

PODIJELITE

Vijećnici Građansko-liberalnog saveza u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice, Štefa Bakota i Pero Josipović, podnijeli su inicijativu za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Plemenite opčine turopoljske. Smatraju da POT zaslužuje u Velikoj Gorici imati svoj trg zbog svih doprinosa koje su ostvarili u svojoj 800 godina dugoj povijesti. U tekstu poslanom medijima ističu kako, zbog spomena na žrtvu Vukovara, treba i neku ulicu u Velikoj Gorici nazvati Ulicom Grada Vukovara. U nastavku možete pročitati prijedlog inicijative u cijelosti.

Poštovani,

Sukladno članku 17. stavku 1. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Velike Gorice podnosimo inicijativu za izmjenu naziva Trga Maršala Tita u Velikoj Gorici u Trg Plemenite općine Turopoljske (Trg POT-a).

Već nekoliko mjeseci iz krugova vladajuće većine okupljene oko HDZ-a u Velikoj Gorici vrši se pritisak na Vijeće Gradske četvrti „Vladimir Nazor“ da pokrenu inicijativu o promjeni naziva sadašnjega Trga Maršala Tita, ne bi li se stekao dojam da ta inicijativa stiže od neposrednih predstavnika građana u mjesnoj samoupravi. Koliko nam je poznato, ta inicijativa nije prihvaćena od strane Vijeća Gradske četvrti ali je činjenica da mišljenje Vijeća Gradske četvrti nije obvezujuće za Gradsko vijeće Grada Velike Gorice.

Bilo je pitanje dana kad će ta inicijativa stići do Gradskog vijeća nekim drugim putem jer se više predstavnika stranaka koje čine vladajuću većinu u Gradskom vijeću već izjasnilo u prilog te do sada neformalne inicijative. Stvar je postala jasna 2. ožujka ove godine kad je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić na svom Facebook profilu objavio da pokreće inicijativu da i Velika Gorica dobije trg posvećen Gradu Vukovaru. Kontekstualizirajući to s vodotornjevima u Vukovaru i Velikoj Gorici, koje gradonačelnik spominje u toj objavi, jasno je da je njegova inicijativa usmjerena na promjenu naziva Trga Maršala Tita na kojem se nalazi velikogorički vodotoranj. Praksa nam pokazuje da većina u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice bezrezervno provodi prijedloge i želje velikogoričkog gradonačelnika pa je za očekivati da se ta gradonačelnikova inicijativa vrlo skoro nađe na dnevnom redu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te već možda i na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Za očekivati je da će gradonačelnik dobiti potporu svoje vladajuće većine kao i do sada.

U tome smislu, a uz dužno poštovanje prema potrebi trajnoga spomena na žrtvu koju su građani Grada Vukovara podnijeli u Domovinskom ratu, što svakako zaslužuje da se neka ulica nazove ulicom Grada Vukovara, vijećnici Građansko-liberalnog saveza u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice daju svoj protuprijedlog iznesenoj inicijativi gradonačelnika Barišića. Ako će se već promijeniti naziv Trga Maršala Tita neka taj trg ponese naziv Plemenite općine turopoljske.

Plemenita općina turopoljska svojom osamstoljetnom impresivnom poviješću i društvenim djelovanjem bitno doprinijela očuvanju kulturnog, upravnog, političkog i općedruštvenog identiteta Turopolja i Grada Velike Gorice, kako u Republici Hrvatskoj tako i izvan nje. Time je zadužila Grad Veliku Goricu i držimo da je konačno vrijeme da joj se Grad Velika Gorica oduži prihvaćanjem ove inicijative i odavanjem trajnog priznanja jer ni jedna ulica, trg ili park na području Grada Velike Gorice do sada nisu ponijeli njeno ime što smatramo nedopustivim.

Podsjećamo da u okviru POT-a djeluje Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba turopoljskog kraja, najpoznatija po rupcu koji se nosi oko vrata – podgutnici, koju su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred odlazak u vojnu da ih podsjeća na dom. Taj rubac je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza gdje ga je primijetio i Luj XIV te nazvao to vezanje marame A la Croat. Vjeruje se da je to preteča današnjoj kravati.

Plemenita općina Turopoljska svojim je djelovanjem bitno doprinijela razvoju kulture, a javne zgrade i sakralni objekti koje je svojim sredstvima gradila tijekom stoljeća i danas su u funkciji za potrebe mnogih javnih organizacija, ustanova, sudova i župa u Turopolju. Najeklatantniji primjeri su svakako Stari turopoljski grad u kojemu danas djeluje Muzej Turopolja te Lukavec-grad, biser među hrvatskim burgovima i kaštelima. Brojne javne manifestacije u Turopolju, od Turopoljske trke, Turopoljskog Jurjeva pa do Bartolova u Orlima svoj nastanak i trajanje zahvaljuju naporima POT-a.

Plemenita općina turopoljska odigrala je presudnu ulogu i u očuvanju dviju autohtonih hrvatskih pasmina – turopoljske svinje i konja hrvatskog posavca, a njeno zalaganje za povratom imovine oduzete zemljišnim zajednicama 1947. godine za vrijeme komunističke vladavine primjer je dugotrajne društvene borbe za pravo i pravdu.

Smatramo da se Plemenitoj općini Turopoljskoj Grad Velika Gorica može odužiti na najbolji način, upravo tako da jedan od središnjih trgova u naselju Velika Gorica nazove Trgom Plemenite općine turopoljske.

Uz srdačan pozdrav i s poštovanjem,

Štefa Bakota
Vijećnica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice

Pero Josipović
Vijećnik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice