Home Izdvojeno Gdje se zabavljaju mladi u Velikoj Gorici ?

Gdje se zabavljaju mladi u Velikoj Gorici ?

PODIJELITE

Velika Gorica je najveći grad u Zagrebačkoj županiji, a mladi željni zabave gledaju je kao spavaonicu.

35 POSTO STANOVNIŠTVA ČINE MLADI

Status grada dobiva 1995. godine, a danas nosi ime  glavnog naselja regije Turopolje. Zanimljiva je činjenica da grad Velika Gorica ima oko 35 000 tisuća stanovnika, no računajući širu okolicu brojka se penje na 70 000 što Veliku goricu čini sedmim gradom po veličini u Hrvatskoj. Prema rezultatima Državnog zavoda za statistiku, u Velikoj Gorici živi 63 517 osoba od čega 35 posto mladih do 29 godina starosti.

Ako uzmemo u obzir da je Velika Gorica sedmi grad po veličini u Hrvatskoj postavlja se pitanje nudi li Velika Gorica mladima dovoljno kulturnog i zabavnog sadržaja?

Sve više mladih za svoje izlaske odabire Zagreb kao glavnu destinaciju večernjeg i noćnog provoda. Problem ne predstavlja niti udaljenost između Velike Gorice i Zagreba, kao ni lošija  prometna povezanost u noćnim satima. Nudi li Zagreb uistinu raznovrsniji i bogatiji sadržaj ili Velika Gorica s druge strane nema ništa za ponuditi, pitanje je sad.

A KAMO DALJE ?

Napravili smo maleno istraživanje i prošarali po destinacijama za mlade u Velikoj Gorici kako bi mogli donijeti zaključak. Analizirajući ih i proučavajući sadržaj koji nude, došli smo do zaključka da u Velikoj Gorici postoji tek nekoliko klubova i lokala, koji se nisu istaknuli lepezom raznolikih sadržaja. Radno vrijeme klubova i lokala završava uglavnom do ponoći, a kamo dalje,? Je li to problem koji muči mlade Velikogoričane?

O spektru ponuda i sadržaja upitali smo naše sugrađane za mišljenje. Ana Redenšek je za naš portal izjavila kako smatra da Velika Gorica nema velikog izbora i ponude sadržaja za mlade te da joj je logičan odlazak mladih u Zagreb, dok nam je druga sugovornica koja je željela ostati anonimna rekla :“Velika Gorica je zaista divan grad, no da mi dođe netko od prijatelja iz inozemstva u posjetu, stvarno ne znam kamo bih ih odvela u izlazak“. Dominik Lacković smatra da je stanje u Velikoj Gorici solidno iako bi se trebalo proraditi na proširenju sadržaja.

KULTNA “STOTKA” POSTALA SKLADIŠTE

Nekad legendarni klub 100 ili kako su ga mještani od milja zvali stotka, zatvorio je svoja vrata. Starije generacije još uvijek u svojim razgovorima navode stotku kao legendarni klub iz omladinskih dana u kojem su se lijepo provodili i veselili. Prošlogodišnja inicijativa oživljenja stotke kao kluba i kultnog mjesta za mlade, nije zaživjela te danas klub 100 služi kao skladište.

PODUZETNICI NEMAJU MOTIVACIJU ZA NOVIM SADRŽAJEM ?

Mogli smo primijetiti da je sve manji postotak klubova i lokala sa zanimljivim sadržajem u Velikoj Gorici. Koji je razlog njihovom smanjenju u sedmom gradu po veličini u Hrvatskoj možemo samo nagađati. Je li to manjak poduzetničkih ideja ili je jednostavno riječ o nedostatku financija i krajnjoj neisplativosti, znaju samo velikogorički poduzetnici.