Home Izdvojeno Gastro Turopolja najposjećenija manifestacija

Gastro Turopolja najposjećenija manifestacija

PODIJELITE

12. manifestacija Gastro Turopolja privukla je rekordan broj posjetitelja. Više od pet tisuća ljudi uživalo je u mnogobrojnim delicijama, od domaće kotlovine do pražetine.

IMG_2697

VELIKA BLAGOVAONICA U CENTRU GRADA

Nedjeljni obiteljski ručak mogi su imali na Trgu kralja Tomislava. Centar grada bio je zatvoren za automobile, kako bi njime mogle prometovati najukusnije turopoljske, ali i morske delicije. Na veliku blagovaonicu gastronomskih poslastica stigao je i Marijan. Nije mogao odoljeti kotlovini i kobasici.

– To je bila kotlovina i kobasica DVD-a Mičevec. Bila je baš onako kako treba, taman ljuta i paprena – ispričao je Marijan.

Svoje praktično znanje na Gastro Turopolju pokazali su budući kuhari, učenici Srednje strukovne škole koji su pripremili najbolju turopoljsku kotlovinu. Kako je dosta vatre bilo u igri, „tehničku“ podršku pružili su im velikogorički vatrogasci.

– Vatrogasci su podučavali mlade buduće kuhare u pripremi našeg domaćeg specijaliteta, Turopoljske kotlovine, tako da je na 20 kotlova pripremljeno zaista puno kotlovine i svi gosti su imali dovoljno hrane – kaže Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice grada.

Ova kulinarska delicija imala je i svoju humanitarnu notu. Dio prihoda od prodaje kotlovine, bit će donirano Pučkoj kuhinji u Velikoj Gorici.

– Gotovo, prodano! Kotlovina je bila prva liga, osvojila je nepce posjetitelja zahvaljujući turopoljskim vrganjima – kaže kuhar Ivan.

IMG_2681-2

POSJETITELJI ODUŠEVLJENI

– Kotlovina je odlična, došao sam na kraj i jedva sam nekako na silu dobio svoju poriciju. Prigovora nema – zadovoljno će Dalibor

– Odlično, fantastično, jako dobro. Lijepi je dan i puno je ljudi. Turizam grada treba graditi na ovome. U tanjuru imam domaće kobasice DVD- a Ščitarjevo – hvali se posjetitelj Ivan.

– Tanjur je prazan, jel’ bila dobra kotlovina?- pitamo Dražena koji ističe kako je „Sve odlično i nemre bolje biti“. – Proveli smo se vrhunski i takva je i ocjena – dodao je.

– Pa mislim da nema ljepšeg dana, nego kad se nudi ovakva zdrava, lijepa, kvalitetna piće i hrana – pjesnički je doviknuo jedan posjetitelj.

IMG_2375-2

UGOSTITELJI PRAVI PROFESIONALCI

Sekcija ugostitelja pripremila je Gastro izložbu jela koja najbolje prezentiraju ponudu velikogoričkih restorana.

– Specijalitet nam je divljač. Svinjetina na turopoljski s vrganjima, te pašticada od vepra na turopoljski način i to je otišlo odmah – rekla je ugostiteljica Višnja Gršetić.

Na manifestaciju su stigli i tradicionalni gosti Gastro Turopolja. Ugostitelji i obrtnici s otoka Korčule i Lastova koji su na licu mjesta pripremali ribice, kozice i ostale morske specijalitete. Kažu kako je ovo dosad najbolje organizirani Gastro Turopolja.

–  Meni se čini da su Goričani jako zadovoljni. Ovo mi je već četvrti gastro za redom i najbolje je organiziran do sada. Gosti se vraćaju, hvale i pitaju ima li još  – priča ugostitelj Goran Beus.

IMG_2677-2

NAJOMILJENIJA MANIFESTACIJA

Iz velikogoričke Turističke zajednice kažu da su više nego zadovoljni jer izgleda kao da su svi građani stigli u centar grada. Direktorica Milada Mesarić, Gastro Turopolje ocjenjuje kao najuspješniju manifestaciju uopće održanu do sada u Velikoj Gorici.

– U proteklih 12 godina Gastro je uvijek imao pozitivnu percepciju, međutim, ograničavajuće je bio premali prostor škole. Zato uopće nije iznenađenje što su Velikogoričani u ovako velikom broju izašli u centar Grada – kaže Milada Mesarić.

Gradonačelnik Dražen Barišić također smatra kako je lokacija na otvorenom polučila veliki uspjeh ovogodišnjeg Gastro Turopolja. Za iduću godinu najavljuje i kulinarske specijalitete iz susjednih zemalja.

–  Ovo će u budućnosti biti prostor za druženje. Ne samo za gastro, već i za mnoge druge manifestacije. Kad govorimo o Gastru, svake godine treba ići sve dalje. Sljedeće godine planiramo napraviti međunarodni karakter i planiramo to dopuniti s još nekim delicijama našega područja  –  najavio je gradonačelnik.

U TAVI 1500 JAJA

Članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prezenzirali su domaće jabuke i svoje proizvode od jabuka, te raznovrsno povrće, kakvo je uostalom završilo i u „Velikoj tavi“ Turopoljske pražetine. Ukusnom jelu koje osim povrća sadrži prave Turopoljske kobasice, gljive i jaja. Vjerovali ili ne, na tavu Turopoljske pražetine stavljeno je čak 1500 jaja. Tava se, međutim, brzo ispraznila jer pravi gurmani pražetini nisu mogli odoljeti. Za ovaj ukusan specijalitet zaslužna je Udruga kuhara Zagrebačke županije na čelu sa šefom specijallistom Željkom Brajkovićem, kuharom zagrebačkog hotela Sheraton.

gastrothumbnailgallery01

 

 

 

Pogledajte opsežnu galeriju slika