Home Izdvojeno FOTO Vrtić Velika Gorica obilježio Dan nenasilja među djecom

FOTO Vrtić Velika Gorica obilježio Dan nenasilja među djecom

PODIJELITE

Znate li da je u hrvatskim školama od svojih vršnjaka zlostavljano svako četvrto dijete? Oni nisu samo fizički napadnuti, nego ih se omalovažava, naziva pogrdnim imenima, oduzimaju im se stvari i novac, isključuje iz društva. Kako bi se tome stalo na kraj, od 2014. godine u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica – Dan nenasilja među djecom. Prigodnim programom taj su dan obilježili i mališani u Dječjem vrtiću Velika Gorica uz djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje.

– Danas smo radili projekt Mozaik nenasilja. U našoj grupi imamo dječaka s Downovim sindromom za koje je dokazano da doživljavaju još više nasilja. Ovime smo potaknuli djecu na nenasilje te radili igre za razvoj prosocijalnog ponašanja i veće kompetencije djece za socijalne događaje. Djeca su reagirala odlično i osjeti se da su senzibilizirana za nenasilje. – rekla nam je Vanja Dereh, odgajateljica u Dječjem vrtiću Velika Gorica.

dječji vrtić ruzicaste majice nasilje priredba (15)

Djeca su izrađivala medalje, ružičaste košuljice i čitali slikovnicu o različitosti na temelju koje su pripremila i priredbu na kroz koju su naučili što sve je nasilje, te kako reagirati ako dođe do njega.

– Naučila sam da se ne smije tuči, gristi, čupati ni takve slične stvari. Mene je nekada moj prijatelj tukao kada mu ne dam da se igra s nama, pa ga onda ja kažem teti. – rekla nam je Antonia.

dječji vrtić ruzicaste majice nasilje priredba (10)
– Mene je tukao prijatelj iz zgrade jednom pa sam mu objasnila da to nije lijepo. Sada znamo da moramo takve svari govoriti odraslima. – rekla nam je Chiara.

Na ovaj dan simbolizirala se borba protiv nasilja među vršnjacima. Djeca su mnogo naučila te se nadamo kako će ih ovo znanje pratiti i dalje.

[print_gllr id=41777]