Home FOTO VIJEST FOTO Velika proslava za punih 100 godina Ogranka seljačke sloge Buševec

FOTO Velika proslava za punih 100 godina Ogranka seljačke sloge Buševec

Naglasak u njihovom dugogodišnjem djelovanju su obitelji i mladi: "Ako djecu ne odgojimo kako spada, onda nemamo niti starije generacije koje će čuvati tradiciju"

PODIJELITE

Dok smo prošle godine Ogranku seljačke sloge Buševec za njihovih 100 godina djelovanja mogli čestitati samo na društvenim mrežama, danas zaista slave ovu jubilarnu obljetnicu. Osnovani su 18. travnja 1920. godine, a svih ovih godina im je baza očuvanje tradicije i odgoj novih generacija.

“Osnovani smo na inicijativu naprednih ljudi u Buševcu koji su potakli iz vatrogastva. 18. travnja 1920. su osnovali Prvo hrvatsko seljačko prosvjetno i dobrotvorno društvo Buševec. Svi su uvidjeli kako to dobro djeluje na ljude u Buševcu, pa smo nastavili to raditi i odgajamo generacije već punu 101 godinu”, govori nam predsjednik OSS-a Buševec Nenad Rožić.

Uloga u razvoju mjesta i cijelog kraja

Osim što imaju veliku ulogu u svom mjestu po pitanju razvoja društva, Ogranak seljačke sloge predstavlja Hrvatsku u cijeloj državi i svijetu. “Proputovali smo cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko i dobar dio svijeta, a kruna svega bila je 2021. godina kada smo sudjelovali na Svjetskoj folklornoj olimpijadi u Rusiji gdje smo predstavljali našu zemlju. Ostavili smo vrlo upečatljiv dojam.” 

OSS Buševec broji nekoliko sekcija – folklornu, dramsku koja je najdugovječnija, etno grupu.. no svi oni su mali dio velikog kotačića. Kako nam govori Rožić, broje oko 400 članova od kojih je 200-ak aktivnih. “Teško bi bilo nekoga posebno izdvojiti, da nema bilo koga od njih, ne bi bilo ni Ogranka. Morate imati zainteresirane ljude, dobre voditelje i dobro rukovodstvo koje može skupiti novce i sve dobro organizirati kako bi to dobro funkcioniralo. Mi smo kao firma s 200 ljudi”, dodaje.

Cilj je odgojiti mlađe generacije

Biti ogrankaš u Buševcu zaista je važna stvar. Kako nam govori Rožić, u mjestu je normalno da se djeca od rođenja već upisuju u Ogranak. “Naglasak je uvijek na obitelj koja odgaja djecu u duhu te tradicije da je oni nastave čuvati. Postavili smo si visoke kriterije i teško je spustiti se ispod toga zbog čega se uvijek trudimo biti što bolji i kvalitetniji. Baza su nam djeca i mladi, ako njih ne odgojimo kako spada, onda nemamo niti starije generacije koje će čuvati tradiciju.” U prilog tome ide i informacija da uz 20 počasnih članova ih je danas još 13 promovirano. Riječ je o članovima koji više od 30 godina aktivno sudjeluju u radu društva, s time da ima onih koji su u Ogranku 40 i 50 godina.

Ogranak je posebno ponosan i na dvije tiskane knjige rodoslovlja Buševskih obitelji, etno zadrugu i imanje koje su uredili i gdje su uspjeli očuvati materijalnu baštinu, oslikano jaje sa svim sekcijama i mnogim drugim uspjesima. O njihovim uspjesima i aktivnostima moći će se gledati i u dokumentarno igranom filmu koji su osmislili i snimili upravo za ovu obljetnicu. Fešta će trajati cijeli dan, a početak je bio otvorenje novouređenog Doma kulture te Svečana sjednica.

OSS Buševec kao odličan primjer kulturne očuvanosti

Podršku radu Ogranka uvijek je pružao Grad te su ponosni na njihove uspjehe i dugogodišnju tradiciju. “Primjer su dobrog kulturnog rada, čuvara baštine i nositelja društvenog života i to sto godina takve tradicije, ulaganja i čuvanja što su preci ostavili. Kada pogledate sve njihove aktivnosti od osnivanja, mislili biste da se radi o nekom gradiću u Americi. Oni su bili preteče mnogih kulturnih događanja oduvijek, a tako su i sada. Odličan su primjer kako kultura može koristiti sredstva Europskih fondova, oni kada dobiju jednu kunu, stvore tri kune od njih. Grad će davati uvijek punu podršku”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Na proslavi je kao izaslanik predsjednika vlade te kao predstavnik Zagrebačke županije, nazočio te čestitao Ervin Kolarec: “Itekako su pozicionirani na nacionalnoj i svjetskoj razini, vrlo prepoznatljivi i od srca im čestitamo. Ponosni smo što promiču kulturu i kulturnu baštinu Turopolja, Velike Gorice, naše Županije i cijele Hrvatske. Zbog svojih uspjeha i aktivnosti i u budućnosti zaslužuju pomoć Županije i Grada.”