Home Izdvojeno FOTO Velika Gorica ima najbolje pse ptičare na svijetu

FOTO Velika Gorica ima najbolje pse ptičare na svijetu

Nikolina Košćević i Ringo od Postića, njemački oštrodlaki ptičar, osvojili su svjetsko prvenstvo u radu pasa ptičara, a Nikolina je prva žena koja je na njemu osvojila zlato. Vladimir Mirenić i njegov pet godina star Rafo od Postića, inače Ringov brat, prošle godine bili su državni prvaci Kupa svetog Huberta, a ove su godine viceprvaci.

PODIJELITE

Kinološko društvo Velika Gorica u svojim redovima ima svjetsku i državnu prvakinju te državnog viceprvaka. Nikolina Košćević i Ringo od Postića, njemački oštrodlaki ptičar, osvojili su Svjetsko prvenstvo u radu pasa ptičara u Francuskoj. Prvenstvo je održano u listopadu, a Nikolina je prva žena koja je na njemu osvojila zlato.

Tri suca istodobno su ocjenjivala kretanje i ponašanje psa. Lovilo se na pješčanom tlu na obali Atlantskog oceana, oko borova i paprati, na izrazito gustom terenu s novim mirisima i uvjetima za pse. No Ringo od Postića pokazao se izvrsnim. Za takav uspjeh Nikolina kaže da su potrebni dobro izdresiran pas te velika sreća. Kod pronalaženja divljači, podizanja, poleta, pucnja i donošenja divljači, pas mora biti maksimalno izdresiran.– Tu se ocjenjuje samo pas, rad psa u polju. U mojoj grupi bilo je 15 parova, 30 pasa je bilo u polju. Puštala su se po dva psa, moj i jedan iz Nizozemske – rekla nam je Nikolina koja je istaknula da se uvijek radi s uzgojenom divljači.

Nakon što je Ringo od Postića prvi dio posla obavio bez greške, potraga je nastavljena na jezeru gdje je također bio najbolji. – Sudac baci patku, pas mora sjediti kraj noge, pucač puca u zrak, kad suci odobre ja pošaljem psa da mi donese patku iz vode.

Ocjenjuje se i stil pasmine jer je točno propisan način na koji bi psi trebali stajati, trčati, nositi glavu, pokazivati miris divljači. Ringo od Postića, uzgojen u Velikoj Gorici, bio je najbolji među kontinentalnim psima ptičarima. – Ovo je prvi pas s kojim mogu ići na natjecanje, genetski je takav da ga se dalo obučiti, predstavnik je svoje pasmine. On je iz uzgajivačnice od Postića, kao i otac i majka, to je dugogodišnji uzgoj. Ova nagrada mi je jedno osobno zadovoljstvo, veselje i potvrda rada, potvrda da smo dobro radili – rekla nam je Nikolina koja je osim naslova svjetske prvakinje, osvojila i treće mjesto u ekipnom natjecanju u paru sa Zoranom Postićem i njegovim psom Arisom od Postića. Također je državna prvakinja u Kupu svetog Huberta gdje se ocjenjuje rad psa i lovca.Zoran Postić, svjetski viceprvak 2016., pse uzgaja dva desetljeća, a iz svakog nastoji izvući ono najbolje od pasmine koju predstavlja. Tako su nakon nekoliko generacija u jednom leglu izoštrene sve karakteristike njemačkog oštrodlakog ptičara.

– Važno je prepoznati jedinku koja bi mogla predstavljati pasminu sa svojim kvalitetama. Pas mora imati urođeni nagon da pronađe divljač, mora imati dobar nos, mora imati galop specifičan svojoj pasmini. Mnogi gledaju samo jedan segment u tom radu, a to nije dovoljno. Moramo pogledati kompletnog psa sa svim elementima da bi na kraju polučili vrhunske rezultate. Mi smo kroz svoj rad dokazali da smo to i prepoznali – rekao je Postić koji je istaknuo kako je još mnogo posla i ispred njih jer im je želja ići na svjetsko natjecanje i 2018. godine.

Njemački oštrodlaki ptičar je svestrani pas koji služi u praktičnom lovu, od pronalaženja nastrijeljene divljači, donošenja te divljači, rada u polju, grmarenja, visokog lova. No kroz generacije sama Njemačka tu je pasminu razvijala u drugom smjeru, odnosno poslije pucnja. – U Njemačkoj ne love sa psima, rade neke utakmice i ispite. Prvo dolazi lovac koji puca, a onda je tu pas. Mi smo radili smjerom lovačkog psa koji mora od početka raditi i prvo pronaći divljač, pokazati da ju je pronašao, i ako je pernata divljač, dignuti ju na polet – objasnio je Postić. Tako Nijemci sve češće dolaze u Hrvatsku učiti kako dresirati njemačkog psa ptičara.Vladimir Mirenić i njegov pet godina star Rafo od Postića, inače Ringov brat, prošle godine bili su državni prvaci Kupa svetog Huberta, a ove su godine viceprvaci. – Pobijedili smo ta različita županijska prvenstva. Na državnom prvenstvu smo više puta bili ekipni pobjednici i uvijek smo u vrhu. To je pas naše turopoljske genetike, brat od svjetskog prvaka. Nema puno slučaja da su u leglu dva psa koja su u ovom momentu u vrhu hrvatske i svjetske kinologije.

– Mi smo u 20 godina koliko se bavim kinologijom, naučili od najboljih: Hari Herak, Željko Peterlin, Stjepan Kenig, Davor Gmižić. Oni su temelj našeg rada s uzgojem i odgojem pasa koje danas vodimo – rekao je Zoran Postić.

Kinološko društvo Velika Gorica čiji su članovi Nikolina, Zoran i Vladimir, ove godine obilježava 40 godina rada. Sva ova priznanja i nagrade najbolji su poklon društvu za okruglu obljetnicu.– U sportskoj kinologiji imamo puno uspjeha i kvalitetnih uzgajivača koji redovito osvajaju titule u Hrvatskoj i Europi. Mora se uložiti mnogo truda i treba sportske sreće da bi se postigao ovakav rezultat zbog čega je on jedan stvarno extra rezultat. Rezultati nisu došli slučajno, oni su konstanti. Godinama i generacijama se ulagalo u genetiku kako bi se do ovoga došlo. Iza ovakvih rezultata je desetljeće rada nekoliko uzgajivača – rekao je Robert Stepančić, predsjednik Kinološkog društva Velika Gorica.

Da bi se psa dovelo na nivo državnog i svjetskog prvaka potrebno ga je trenirati na njemu nepoznatim, drugačijim terenima. – Naši ljudi su članovi lovačkih društava i rade na prirodnom terenu, na lovištima. Ali odlazimo i u Varaždin, Zadar, Istru. Treba psu dati motivaciju i druge terene, nikada se ne zna kakvi uvjeti vas čekaju na natjecanju i morate biti spremni na sve – rekao je Stepančić.Kinološko društvo Velika Gorica ima oko 70 članova, a dva puta godišnje organizira utakmice u radu pasa ptičara i na njemu sudjeluju svjetski priznati suci. Kinolozi koji iz Europe dolaze u Hrvatsku s vrhunskim psima oduševljeni su gostoljubivošću, a fasciniraju ih naši tereni i divljač na njima jer je takvih u Europi sve manje.

Višegodišnji rad uzgajivača i kinologa u Velikoj Gorici urodio je plodom, a nagrade su neprocjenjiva priznanja za sve ono što su do sada postigli u radu sa psima. Hoće li ovogodišnji pobjednici titule obraniti, doznat ćemo nagodinu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

 foto: Mario Žilec