Home Izdvojeno FOTO Gradski zbor ”Franjo pl. Lučić” proslavio 20 godina

FOTO Gradski zbor ”Franjo pl. Lučić” proslavio 20 godina

Gradonačelnik Barišić obećao je osigurati prostor gradskom zboru već sljedeće godine, a najavio je izgradnju i nove Umjetničke škole

PODIJELITE

Gradski pjevački zbor ”Franjo pl. Lučić” proslavio je 20. rođendan. Na sinoć održanom koncertu pjevale su se narodne i sakralne pjesme, a gostovali su oktet ”Jurij Dalmatin” iz Slovenije i ženska klapa ”Armorin” iz Zagreba. U dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta slavilo se gotovo dva sata, a slavljenicima su čestitali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velika Gorica, Vladimir Štarkelj, koji im je dodijelio diplome Hrvatskog sabora kulture za višegodišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Gradonačelnik Barišić obećao je osigurati prostor gradskom zboru već sljedeće godine, a najavio je izgradnju i nove Umjetničke škole. – Gorica je prerasla svoju Umjetničku glazbenu školu. Moramo napraviti projekt nove glazbene škole koja će na jednom mjestu obuhvatiti, osim sadržaja koji će im biti za glazbeno obrazovanje, i koncertne prostore. Sljedeće godine nas čeka projektiranje nove glazbene škole. U sklopu tog projekta naći ćemo prostora i za mnoge druge  sadržaje, udruge, zborove koji će biti dio tog doma. Mi ćemo već sljedeće godine naći prostor gdje će gradski zbor moći vježbati, družiti se i primati goste.Predsjednica Gradskog zbora ”Franjo pl. Lučić”, Lidija Capković Martinek, rekla je kako je ovaj zbor ”kulturna činjenica Grada Velika Gorica”. – Pjevamo repertoar klasične glazbe pretežito hrvatskih zborskih velikana, ali i pomalo zaboravljena djela svih epoha, svih vremenskih razdoblja glazbenog stvaralaštva.

Zbor ”Franjo pl. Lučić” do kraja godine održat će još nekoliko koncerata. Sudjelovat će na Danu Grada Velika Gorica, održat će Božićni koncert kao poklon Gradu, a u okviru Međunarodnog festivala ”Musica di note” nastupat će u Arheološkom muzeju u Zagrebu 18. prosinca.

Uoči jučerašnjeg slavljeničkog koncerta, u Velikoj Gorici održan je i znanstveni simpoziji ”Hrvatsko zborsko pjevanje jučer, danas, sutra” u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa na kojem su dirigenti iz cijele Hrvatske razmjenjivali svoja iskustva te govorili o izazovima i problemima s kojima se susreću u glazbenom stvaralaštvu.