Home Izdvojeno FOTO U Mraclinu zapalili rakiju

FOTO U Mraclinu zapalili rakiju

PODIJELITE

U subotu u Mraclinu prvi put palila se rakija. Na Jančetov grunt, da bi se stari običaj obnovio, postavljen je kotao zapremnine 100 litara. Zato što je urod šljive bistrice ove godine pozebao, radila se lozovača. Meštar Zlatko Galeković Kiki posjetiteljima je objasnio proces čišćenja i sterilizacije kotla, održavanja vatre i slijeda destilata.

Prva se rakija odvaja jer se radi o hlapljivom i štetnom alkoholu. Srednja rakija jačine je 18 – 19 gradi (promila) i ona se degustira i pali, a plaviš, koji kapa zadnji, također se baca. Paljenjem meštar određuje jačinu i kvalitetu rakije. Što je plamen žući, rakija je slabija, a što je plaviji, udio alkohola u njemu je veći.

Na prazan želudac se ne smije piti. Kušali smo gulaš, kukuruzni kruh i “podrapane gaće” Vere Vincek Mamulina i Vesne Tafra. Tamburaški sastavi su se izmijenjivali po generacijama: “Dobre duše”, “Lajbek” i “Takt” u tijesnim su intervalima pjesmom pratili domaći muškarci.paljenje-rakije-15

Među prvima je degustirao rakiju akademik Josip Bratulić – Ja pijem rakiju kao pristojan čovjek. Procesi kako se to radi malo su drukčiji nego kod vina, dakle uvijek imate miris i okus, ali ovdje pogledate i po boji znate je li dobra. A što je sve sakriveno u tim mirisima! Voće, koje voće, kako je bilo zrelo, dakle ti procesi koji vode od glavnoga proizvoda rakije, koji su u toj rakiji na neki način ostavili trag, nama su uvijek zanimljivi – rekao nam je akademik.

– Radi se o iskustvu – zaključuje profesor Bratulić.  – Svatko tko radi zna kad je i kako napravio dobro, a da ponekad ispadne loše. Pamtiti proizvodne procese, to je tehnologija, ali meštrom se postaje. Iskustvo rađa dobroga meštra.

– Ovo ovdje su “Dučecove spelancije”. Atrakcija događaja nije pečenje, nego paljenje rakije. Zato što se pekmez peče, a rakija pali! Organizirali smo lijepo prazničko druženje, vrijeme nas je poslužilo da pokažemo našim mladim članovima i gostima što znamo – rekao nam je Vjekoslav Kovačić, predsjednik KUD-a Dučec.paljenje-rakije-14

– Ova priča je krenula s KUD-om “Dučec” i manifestacijom koja se već 11 godina događa o Danu svetog Vida pa je već ušla u krv Mraclinaca. Zato smo odlučili pokrenuti “Dučecove spelancije”, kojima bismo Mraclin, a ne samo Mraclin, pripremili za naoko daleku godišnjicu. Naime, 2027. Mraclin obilježava sto godina od asanacije sela, projekta koji se izvodio u okviru Škole narodnog zdravlja pod Andrijom Štamparom, pod pokroviteljstvom Rockefellerove Zaklade i to je bio događaj, proces koji je Mraclin izdigao, ako to nije zazorno reći, iznad tadašnje turopoljske komunalne, higijenske i bilo koje druge razine. Ono što želimo je obnoviti tradicionalne oblike zajedništva sela, prvenstveno okupljanje. Pritom je povod manje bitan. Ovdje smo uzeli datum iz tradicionalnog kalendara poljodjelskih radova, no bitno je da ljude okupimo oko ideje da mi Mraclinci idemo nastupiti kao tim – objasnio je domaćin i nagrađivani književnik Ratko Cvetnić, koji je KUD-u ustupio grunt.

KUD Dučec do Vidovdana (15. lipnja) održat će još događanja,  a za dva tjedna pripremaju novu spelanciju u Mraclinu.

[print_gllr id=56834]