Home Izdvojeno FOTO Svježe i domaće jagode na goričkim ulicama i trgovima

FOTO Svježe i domaće jagode na goričkim ulicama i trgovima

PODIJELITE

Gordana Brozović i njezina 67-godišnja majka, dvadeset godina uzgajaju jagode u Rakitovcu. Cjelogodišnji je to posao koji zahtijeva puno rada, znanja i fizičkog napora.

-Teško ju je brati, kičma boli, no moja majka se ne da, još bere jagode, čak je brža i od mlađih beračica. Kod Tržnog centra prodaje jagode cijeli dan, tu je po 15 sati. Građani ovdje mogu doći sve do 20 sati i kupiti svježe jagode.- kaže nam gospođa Brozović.

Sa radovima za sezonu počinju već u veljači, a poslije berbe slijede pripreme za slijedeću godinu. -Imamo 40 tisuća sadnica. Kod nas se mogu kupiti jagode sve do 12. mjeseca. Uzgajamo ih cijelu godinu,a jagode prodajemo i na Jadranu.-otkriva nam Brozović i dodaje kako kupci znaju što žele te da je manifestacija ove godine otvorena na vrijeme, taman u jeku sezone jagoda.Dani jagoda 2016 (2)

Ispred Tržnog centra na otvorenju 15. Dana jagoda bili su i zamjenici gradonačelnika, Stjepan Kos i Ervin Kolarec. -Prije je bilo više od 20 uzgajivača jagoda na velikogoričkom području, a danas ih ima malo, tek deset. Svatko uzgaja između 5 i 50 tisuća sadnica, što godišnje donese i oko 50 tona jagoda, ovisno o vremenskim prilikama. Grad uzgajivačima pomaže sufinanciranjem nabave sadnica, plastenika i sustava za navodnjavanje.-rekao je Kos.

-Drago mi je da već tradicionalno svake godine u našem gradu imamo Dane jagoda. Na ovaj način potičemo domaću velikogoričku proizvodnju. Ovim putem pozivam sve Velikogoričane da dođu kupiti dobar i kvalitetan proizvod na Tržnom centru u Velikoj Gorici.- rekao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.Dani jagoda 2016 (15)

Dani jagoda samim proizvođačima puno znače. Svježe jagode od polja do stola stižu kroz svega desetak minuta, a kupci to prepoznaju.

-Dani jagoda nam pomažu da prodamo dio svojih proizvoda dok su još svježi. Veći proizvođači imaju problema jer trebaju plasirati veće količine voća. Pazimo da jagoda kada se ubere isti dan bude na štandu.-rekla nam je Božica Jankeš, tajnica Udruge proizvođača jagoda grada Velike Gorice ”Jagoda”.

Njezina obitelj jagode uzgaja u Ribnici 17 godina. -Najtraženije su sorte Clery i mjesečarka Albio,a u ponudi imamo i Asiu i druge sorte. Mi smo naše kupce educirali, znaju što kupuju. Pratimo potražnju i proizvodimo upravo te sorte, one su ukusom i bojom najatraktivnije i najslađe, ali i najpovoljnije za uzgoj na našem području.- istaknula je Jankeš.Dani jagoda 2016 (9)

Travanjski mraz nije ih zaobišao. Ostali su pošteđeni tek oni čiji je urod pod plastenikom.  -Na pojedinim plantažama temperatura se bila spustila i do -7 stupnjeva, štete su velike.- rekla nam je Jankeš. Nekoliko tona uroda stradalo je i na OPG-u Brozović.-Žao nam je, ali tu štetu više nitko nam ne može nadoknaditi. No idemo dalje. -rekla je gospođa Brozović.

Dani jagoda započeli su pjesmom i plesom mlađe skupine Folklornog ansambla ”Turopolje”. Manifestacija traje do 30. lipnja.

Dani jagoda 2016 (18)

Domaće jagode možete pronaći na deset lokacija u gradu:                                              – Trg kralja P. Krešimira IV bb
– Trg Stjepana Radića
– ispred Caffe bara Stari Grad, Trg k. Tomislava 32
– ispred poslovnice zagrebačke banke, Trg k. Tomislava 32
– ispred stambene zgrade Zagrebačka 19 (preko puta Štarkelja)
– ispred robne kuće Konzum (Zagrebačka ulica)
– ul. Slavka Kolara (pored zgrade k.br. 4-8)
– ul. Slavka Kolara (pored poslovnice Hrvatske pošte)
– plato Pučkog otvorenog učilišta, Zagrebačka 37
– Zvonimirova ulica (kod kućnog broja 9)

[print_gllr id=47859]