Home Izdvojeno FOTO Ručalo 3000 ljudi: Centar Velike Gorice postao velika blagovaonica

FOTO Ručalo 3000 ljudi: Centar Velike Gorice postao velika blagovaonica

PODIJELITE

Rijetko viđen prozor zbio se u centru Gorice. Najprometniji dio grada bio je prepun stolova, stolica, mnoštva delicija i naravno građana i posjetitelja koji su došli ručati u Zagrebačku ulicu, na Trg kralja Tomislava. Teško da bi se u kojem restoranu moglo kušati toliko različitih jela koliko je odjednom bilo pripremljeno na turopoljskom ručku.

Gastro-Turopolja-2014-20.jpg

 

aTakav lovački gulaš još nisam doma skuhala, a fino kuham. Ovaj je, znači, još bolji. Jednostavno je pre fino – rekla je Rosa Tačković, a s njom se složila i Mara Dianežević.

– Pojela sam gulaš i bio je odličan. Ovaj je bolji nego doma jer radi se veća količina – dodala je Dianežević.

Lovački gulaš od 1700 litara pripremao je tim na čelu s glavnom kuharicom Barbarom Petrac. U velikoj tavi najviše je bilo veprovine i junetine.

Gastro-Turopolja-2014-2.jpg

aa– Svega skupa unutra ima 200 kilograma, a divljači 110 kilograma. U tavi je završilo 3-4 manja vepra. Vepar je divlji, a junetina je domaća – naglasila je Barbara Petrac.

Ako ćete slučajno doma pripremati gulaš od 1700 litara, doznajemo kako vam je uz divljač još potrebno 80 kilograma crvenog luka, 3 kg soli, 8 kg koncentrata rajčice, 7 kg brašna i isto toliko vegete, 5 kg ajvara te 3 teglice ljutih feferona. Točno takva receptura odgovara Zlatku Dvornekoviću, koji je na javnu gozbu došao ručati sa suprugom.

– Baš je lijepo i ovakve manifestacije stvarno treba podržavati. Vidim da ima ljudi iz čitave Hrvatske, ali i drugih kontinenata – kaže Dvorneković.

Gastro-Turopolja-2014-7.jpg

aaU velikoj blagovaonici pružao se nepregledan niz specijaliteta od mesa, ribe, povrća, voća i meda. Bilo je tu i svih vrsta torti i kolača, a nije nedostajalo niti dobre kapljice iz mnogih krajeva Hrvatske. Manifestaciju je posjetilo čak 3000 ljudi.

– Čuo sam jutros na kavi kako se mnogi spremaju na ručak ovdje na Gastro Turopolje, tako da je to doista postala jedna tradicija i nadam se da ćemo je održavati još dugi niz godina. Već tri godine za redom imamo sreću s vremenom što baš i nije izgledno u ovo doba godine – zadovoljan je predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović.

Gastro-Turopolja-2014-16.jpg

 

Osim lovačkog gulaša, nepce gurmana privlačila je i Turopoljska kotlovina u čijoj je pripremi sudjelovalo čak 20 natjecateljskih ekipa. Prvo mjesto i zlatni pehar osvojilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Strmec Bukevski.

– Tajna zlatne kotlovine su dobre kobasice, dobro meso i kojekakvi začini. A ključ pobjede je tajna kuhinje. U kotlu je bilo 50 kobasica i 50 kotleta – rekla je Danijela Đuran iz pobjedničke ekipe.

akcija_skolarac2

Direktorica velikogoričke Turističke zajednice Milada Mesarić ističe kako je kruna manifestacije bila upravo priprema turopoljske kotlovine.

– Ove je godine natjecanje u spremanju kotlovine bilo vrhunac same manifestacije. Ekipe su vrlo ozbiljno shvatile svoj zadatak, a i mi smo se potrudili te uz pomoć sponzora pripremili mnoštvo događanja. Gastro Turopolja 2014. svima će ostati u lijepom sjećanju – naglasila je Mesarić.

Gastro-Turopolja-2014-29.jpg

Dok su se neki posjetitelji držali lokalnih poslastica, drugi su degustirali mediteransku hranu iz Korčule i Lastova, ali rijetko tko nije brk omastio u tradicionalnoj kineskoj kuhinji.

– Ovo kinesko jelo je jako fino i dobro, a bilo bi mi i drago da to znam pripremiti. Hrana koju sam pojela u sebi ima različite sjemenke – govorila je Marija Mikulčić koja je prva okusila kineske specijalitete.

Zanimljivi kuharski show priredilo je Veleposlanstvo Narodne Republike Kine. Hranu je posluživala veleposlanica Deng Ying.

– Tu hranu jedemo kad slavimo staru kinesku novu godinu. Vidite, izvana je tijesto, a unutra meso i povrće. Oblik jela predstavlja bogatstvo, sreću i dok ga jedemo poželimo da nam u Novoj godini bude blagostanje i sve najbolje – objasnila je Deng Ying.

Gastro-Turopolja-2014-30.jpg

Gradonačelnik Dražen Barišić i direktorica velikogoričke Turističke zajednice Milada Mesarić zajednički su pripremali Turopoljski odrezak.

– Ovom manifestacijom dajemo poštovanje ne samo hrani, već i stolu i okupljanju oko stola, tako da ona ima puno veću i širu dimenziju. Obišao sam većinu štandova na manifestaciji i kušao gotovo sva jela, od kotlovine do meda, a piće ću tek ići degustirati – kazao je Barišić.

Gastro-Turopolja-2014-17.jpg

U najboljem svjetlu predstavili su se velikogorički restorani. Gradske ulice mirisale su i stvarale zazubice mnogim prolaznicima.

– Išli smo sa steakom od palamide sa roštiljem na drveni ugljen, u šalši sa prilogom od zelene palete sa blitvom, pa smo imali naš poznati rižoto od sipe i brodet od sipe i liganja, file od srdela u savoru i u marinadi sa rajčicom, skradinsku tortu i mnogobrojne slastice – ispričao nam je ugostitelj Mario Meštrović.

Nakon glavnog menija, mnogi su se osladili slatkim proizvodima pčela na 5. festivalu meda Zagrebačke županije održanom u sklopu Gastro Turopolja. Šampionsku titulu za najbolji županijski med osvojio je Miroslav Antolčić.

Gastro-Turopolja-2014-23.jpg

aa– Godina je bila zahtjevna, međutim, dugogodišnji trud i ulaganje u pčelarstvo ipak su urodili plodom. Količine su znatno manje, ali imamo med bolje kvalitete i motiv da se dalje treba ulagat u pčelarstvo i truditi se – napomenuo je Antolčić.

– Za svaki med se može reći da je to specijalitet u gastronomiji i svakom gastronomu je korištenje meda izazov u pripremi hrane – dodala je pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac.

Manifestacija je bila i u znaku jabuka. Velikogorički Upravni odjel za poljoprivredu priredio je izložbu najfinijih sorti.

Gastro Turopolje 2014. zajednički su organizirali Turistička zajednica i Udruženje obrtnika grada Velike Gorice.

[print_gllr id=17874]