Home Izdvojeno FOTO Predstavljena slikovnica ”Ptičice u turopoljskom vrtiću”

FOTO Predstavljena slikovnica ”Ptičice u turopoljskom vrtiću”

Ideja o nastanku slikovnice došla je nakon teksta o ptičicama kojeg je Ivanka Rožić, inače odgojiteljica, napisala nakon rada na projektu o pticama.

PODIJELITE

Sinoć je u Gradskoj vijećnici predstavljena slikovnica Biblioteke Albatros ”Ptičice u turopoljskom vrtiću”, autorice Ivanke Rožić i ilustratora Danijela Deverića. Ideja o nastanku slikovnice došla je nakon teksta o ptičicama kojeg je Ivanka Rožić, inače odgojiteljica, napisala nakon rada na projektu o pticama.

– Inspiracija je bila u radu s djecom, nastala iz jednog projekta o pticama. Kolegica i ja smo radile projekt o hrvatskim pticama i tako, s obzirom na to da imam tog umjetničkog duha, što se tiče pisanja, a i veliko iskustvo i spoznaju, nastala je slikovnica, odnosno prvo je nastao tekst i iz njega se rodila ideja za nastanak slikovnice – ispričala nam je Rožić.

Autorica ove slikovnice do sada je objavljivala tekstove u dječjem časopisu Smib i Turopoljskom vodiču. Sve što napiše, prvo provjeri s djecom u vrtiću.

– Imali su priliku vidjeti ovu slikovnicu. Iznenadili su se nazivima pojedinih ptica jer nisu se susreli s njima. Kao što ste čuli, nisu se ni odrasli susreli tako možete očekivati da nisu ni djeca. Ustvari, poznala su kulika kojeg odrasli nisu poznavali jer sam to već provjeravala u radu kad sam radila projekt i tu su spoznali pojedine ptičice i stekli iskustvo o njima.Ilustrator Danijel Deverić i sam je, radeći na slikovnici, naučio mnogo o pticama. – Ja sam uživao radeći ilustracije i ono što je zanimljivo, da tek kada sam počeo raditi ilustracije, sam shvatio koliko te ptice ne uočavam svaki dan. Tih par ptica koje često vidim, znam, od 29 ptica u slikovnici ja sam možda tek trećinu znao.

Osim ptica, vjeroučitelj Deverić ilustrirao je i neke kulturne znamenitosti Hrvatske. – Poveznica je da dolaze u vrtić u Buševec iz raznih krajeva. Tu smo stavili radi edukativne note, da se malo različiti krajevi Hrvatske prikazuju da djeca mogu spajati ptice i povijesne znamenitosti. To je bila ideja.

Slikovnica o ptičicama u Buševcu ne uči najmlađe samo o pticama, već i o zavičaju, domovini i prirodi.