Home Izdvojeno FOTO Poznate turopoljske makete konačno na jednome mjestu

FOTO Poznate turopoljske makete konačno na jednome mjestu

PODIJELITE

U Hrašću Turopoljskom, u kući staroj oko 80 godina, svoje mjesto našle su brojne drvene makete, replike turopoljskih hiža, čardaka, kapelica. Josip Slanec svojim rukama vrijedno i strpljivo izrađuje svaki detalj maketa pazeći da bude identičan originalu. Posljednja njegova rukotvorina, buševečka hiža, tek je jedna u nizu neprocjenjivih maketa koje u svoj svojoj ljepoti dočaravaju pravo kulturno bogatstvo tradicijskih turopoljskih građevina.

-Baš sam nju zadnju napravil prije preseljenja. Ona mi je prirasla srcu. Ja sam obilazil sva sela i slikal sam tri trošne kuće u Buševcu i od njih sam uzeo neke detalje i stavio ih na ovu ovdje maketu i mislim da prekrasno izgleda.josip-slanec-makete-1

Koliko Slanec voli i njeguje turopoljsku kulturnu baštinu vidljivo je u staroj kući u Hrašću, koju su on i njegova supruga naslijedili od njezinih roditelja. Ondje su Josip i njegova 17-godišnja kćer Katarina, koja će nakon školovanja nastaviti očevim stopama, uredili staru kuhinju, spavaću sobu i svojevrsni mali muzej gdje je stao tek dio Josipovih maketa.

-Ja imam viziju svega toga. Razmišljal sam si da bi dolje trebao biti jedan čardak zidani, jedno 15 metri dug na 7, i to bi bila sve jedna prostorija i tu bi išle sve ove veće makete i ono kaj sam si zamislil, a gore na katu bi bila složena kuhinja i soba i ovi sitni dijelovi.

No nedostatak prostora ne sprječava Slaneca da i dalje stvara ova mala remek-djela. Njegovoj maketi crkve svetog Jurja iz Odre svi se dive.josip-slanec-makete-44

-Kraj nje su se slikali i biskupi na jednoj izložbi gdje je bila postavljena – ponosno nam je otkrio Slanec. I u središtu Zagreba uoči obilježavanja 25 godina Plemenite opčine turopoljske proljetos su izložene makete u Turističkom uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije. I ondje su se posjetitelji divili ljepotama turopoljskih čardaka, hiža, crkvica.

-Svi me pitaju, čuj jel si prozore radil, je li ovo je li ono. Jesam, ja to ne mogu kupiti. Kaj je najinteresantnije, te sve makete i stepenice, tko se ne kuži u građevinu, on to ne može napraviti jer mala kuća se isto radi kak i velika. Moja rodna drvena kuća, to su sve spojevi nemški vugel, hrvaški vugel, šop sa šindrom pokrito, sa starom našom turopoljskom hrastovinom sve pokrito kak se nekad delalo.josip-slanec-makete-21

-Zvali su me za crkvu svete Barbare da bi poklonili repliku jednom župniku koji je išao u penziju, ali ona je velika kao ja, ljudi to ne znaju. Zato sam napravio katalog, danas-sutra ako će netko nešto htjeti da si izabere.

Slanec trenutno radi maketu Starog grada Lukavca, a za Božić priprema jaslice koje će biti smještene u središtu Hrašća. Želja mu je predstaviti makete i na otvorenju novog terminala Zračne luke Franje Tuđmana u proljeće sljedeće godine.

[print_gllr id=59193]