Home Izdvojeno FOTO Postavljanjem MiG-a završena prva faza Spomen parka 153. Brigade HV-a

FOTO Postavljanjem MiG-a završena prva faza Spomen parka 153. Brigade HV-a

PODIJELITE

Jutros je u Spomen parku 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni postavljen posljednji, 13. eksponat – MiG-21. Noćas u 3 sata vojni zrakoplov krenuo je na svoje posljednje putovanje. U Velikoj Buni će, kao i ostala otpisana borbena sredstva, posjetitelje podsjećati na ratni put i sve stradale pripadnike 153. brigade HV-a.

-Ovo je trajni spomenik na sve poginule branitelje s područja Velike Gorice u Domovinskom ratu. 127 je poginulih, a preko 450 ranjenih. Nadam se da će ovaj spomenik biti trajno sjećanje, ali i upozorenje budućim naraštajima da nam rat više ne treba, te da se sjete svojih očeva i djedova koji više nisu s nama.- rekao je Mate Čorić, predsjednik velikogoričke HVIDRA-e.

MiG-21 je proizveden 1981. godine u bivšem SSSR-u, a u sastavu Hrvatske vojske bio je od 1993. do 2003. godine.MiG 21 - postavljanje (10)

-Funkcija Spomen parka je sjećanje na ratni put 153. vojne brigade te odavanje počasti za 72 poginula pripadnika brigade. Postavljanjem MiG-a, koji je sigurno najatraktivniji eksponat ovdje, završena je prva faza projekta. 153. Brigada je sudjelovala u Oluji, a u toj vojnoj akciji značajnu funkciju imao je upravo ovaj MIG koji je dao potporu našim snagama.- rekao je Ivan Mišerić, predsjednik Udruge 153. brigade HV-a.

Prema najavi Dražena Barišića, gradonačelnika Velike Gorice koja je investitor projekta, svoje mjesto u Spomen parku mogao bi pronaći i vojni helikopter.MiG 21 - postavljanje (12)

-Zahvaljajući Velikoj Gorici koja je grad zrakoplovstva, radit ćemo na tome da još nekoliko aviona prikažemo u Velikoj Gorici. Još nedostaje nekoliko eksponata ovdje, poput helikoptera. Tijekom sljedećeg tjedna i taj razgovor ćemo obaviti i vrlo brzo će i on biti ovdje.-rekao je Barišić.

Ideja o izgradnji Spomen parka, čiji je projektant Ivica Leder iz Kurilovca, nastala je još 2005. godine. Sam projekt odvija se u dva dijela, a upravo u drugoj fazi radit će se na uređenju objekta za potrebe Spomen doma.muzej vojarna_15

-Zadnja faza je uređenje zatvorenog prostora, Spomen doma veličine 250 metara četvornih. Ondje će se nalaziti pješačko naoružanje, karta ratnog puta, dokumenti, soba za projekciju filmova i soba pijeteta gdje će se odavati poštovanje prema svim pripadnicima 153. brigade. To će biti mjesto za edukaciju, a prvenstveno je namijenjeno najmlađim učenicima kako bi se upoznali sa Domovinskim ratom.- rekao je Ivan Mišerić, predsjednik Udruge 153. brigade HV-a.

U Spomen park, koji se prostire na 26 tisuća metara četvornih, Grad je do sada uložio milijun i sto tisuća kuna. Time je financirana i staza šetnica koja će povezati sve eksponate tako da će im se moći prići bez obzira na vremenske uvjete. Pored svakog eksponata nalazit će se pano s karakteristikama pojedinog borbenog sredstva. Šetnica će se urediti 3. listopada, kada će se obilježiti 25. obljetnicu 153. brigade HV-a.

[print_gllr id=51117]