Home FOTO VIJEST FOTO Otvorena manifestacija Lučićevi dani uz izložbu i predavanje

FOTO Otvorena manifestacija Lučićevi dani uz izložbu i predavanje

Franjo pl. Lučić rođen je u mjestu Kuče, bio je skladatelj, orguljaš te župan Plemenite opčine turopoljske. Mnogo je učinio za naš kraj, a ovi dani podsjetnik su na važnost njegovanja njegove ostavštine

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Sinoć je u Galeriji Galženica službeno otvorena druga po redu manifestacija Lučićevi dani. Franjo pl. Lučić rođen je u mjestu Kuče, bio je skladatelj, orguljaš, župan Plemenite opčine turopoljske. Manifestacija je otvorena u Galeriji Galženica izložbom fotografija Franje pl. Lučića, koja se može posjetiti i virtualnom šetnjom te zanimljivim predavanjem s glazbenim gostima. Predavač, ujedno i dirigent, zborovođa, glazbeni pisac i muzikolog Josip degl’ Ivellio objasnio nam je važnost predavanja o Franji pl. Lučiću i Družbi “Braća hrvatskog zmaja”.

Siguran sam da ove informacije o Franji Plemenitom Lučiću do sada nitko nije slušao. Moje predavanje je koncipirano dvije trećine o ulozi družbe Braće hrvatskog zmaja i Franjo plemeniti Lučić. Zbog čega je ušao u družbu, kakvo je kulturno i kolegijalno okruženje pronašao, što je ostvario. On je bio i zborovođa u kojem su pjevale veličine poput našeg velikog hrvatskog prvaka Toše Lesića. Cijeli taj kontekst u kojem je djelovala družba i upoznavanje publike s poslanstvom društva Braće hrvatskog zmaja i u tom kontekstu i Franje Lučića.”, govori nam Josip degl’ Ivellio.

Bio je zaslužan za kulturološki napredak svog kraja

Franjo pl. Lučić je kao župan bio zaslužan za kulturološki napredak svog kraja gradnjom cesta, škola, otvaranjem knjižnica i čitaonica. Najvažnije od toga, bio je veliki humanist, plemenit ne samo po svom rodu nego i po čovječnosti. Važnost njegovog djelovanja, ali i njegovanja tog dijela povijesti potvrđuje i to da se manifestacija Lučićevi dani održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Cilj Lučićevih dana prisjetiti se lika i djela velikog i poznatog Turopoljskog sina, skladatelja, glazbenog teoretičara i nadasve velikog čovjeka, a sve povodom obljetnice njegovog rođenja. Kada je on djelovao u našem su se kraju otvarale čitaonice i škole, a gospodarstvo je cvalo. Imao je pravu viziju razvoja budućnosti i kao župan je ulagao u obrazovanje i stipendiranje studenata. Svojim stvaralaštvom zadužio je rodno Turopolje i cijelu Hrvatsku. Držimo da mlađe generacije trebaju prenositi vrijednosti koje je Lučić utkao u turopoljskog čovjeka. Zato smo si dali zadatak njegovati sjećanje na ovog velikog turopoljca i organizirati programe preko kojih ćemo se dotaknuti njegovog djelovanja i doprinosa zajednici.”, govori Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dodajući da poznatu uzrečicu Franje pl. Lučića: “Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je učinio za svoj narod!”.

Glazbeni gosti predavanja bili su sopranistica Josipa Gvozdanić te Krešimir Starčević na klaviru. Za otvorenje predavanja su izveli Lučićevu skladbu “Lepi Juro”.

Drugi dan posvećen je „Lučićevoj orguljaškoj baštini“ koju će koncertom u Crkvi NBDM predstaviti vrsni orguljaš Pavao Mašić. Lučićevi dani završavaju 25. ožujka u 19:30 sati svečanim koncertom učenika Umjetničke škole Franjo Lučić i glazbenim gostima – sopranisticom Josipom Gvozdanić i Krešimirom Starčevićem na klaviru.

Foto: Katarina Drvodelić