Home FOTO VIJEST FOTO Otvoren sajam “Volim eko”: Dođite i degustirajte ekološke proizvode domaćih proizvođača

FOTO Otvoren sajam “Volim eko”: Dođite i degustirajte ekološke proizvode domaćih proizvođača

Sajam traje do nedjelje u 17 sati, a ulaz je slobodan

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Domaći ekološki med, aronija, orasi, pekmezi, čajevi, začini, pa čak i kolači. Sve to kroz vikend posjetitelji imaju priliku degustirati i kupiti na prvom sajmu ekološke poljoprivrede. Jutros se održalo svečano otvaranje u prostoru Srednjih škola u Velikoj Gorici. “Volim eko” je prvi festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije na kojem se predstavljaju ekološki proizvođači s certificiranim eko proizvodima, a posjetitelji imaju priliku degustirati i kupiti proizvode od 29 proizvođača te pitati sve što ih zanima. U Zagrebačkoj županiji se inače nalazi oko 300 ekoloških proizvođača, a značajno je da se razvija ekološka proizvodnja vina i grožđa.

“Vizija razvoja poljoprivrede županije je da razvoj temeljimo na razvoju ekološke proizvodnje hrane. Ovo je jedna od mjere provedbe programa te kroz nju okupljamo proizvođače, potrošače upoznajemo s proizvodima kako bi probudili svijest o tome da se to proizvodi kod nas, ali i da se to događa u Velikoj Gorici.”, govori Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije te dodaje kako je želja da Velika Gorica postane grad za ekološku priču u poljoprivrednoj proizvodnji jer ima idealne predispozicije za to.

Istu želju o prepoznatljivosti našeg grada uz naziv “eko” izrazila je i direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Maja Toth. “Drago mi je da je Velika Gorica domaćin. Važno nam je da idemo u smjeru održivosti te nam je to za buduće razdoblje put kojim ćemo nastojati proširiti proizvodnju. Voljela bih da ovaj sajam postane tradicionalan.” A put je to kojim je naš grad vidljivo već krenuo.

Marko Kos, pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Velike Gorice istaknuo je upravo ulogu Grada i potpora poljoprivrednicima: “Kao najveći grad u županiji podupiremo ekološku poljoprivredu kroz potpore. Vidimo trend da je svake godine sve više ekoloških proizvođača te se nadamo da će do 2030. godine biti barem 80 posto ekoloških proizvođača.”, govori te dodaje da je u našem gradu trenutno 15-ak eko proizvođača.

Sajam “Volim eko” trajat će kroz vikend, a posjetitelji će imati priliku čuti iskustva Davida Pejića, vlasnika najstarije eko proizvodnje u Hrvatskoj. Sajam traje kroz cijeli vikend do 17 sati, a ulaz je slobodan.