Home Vijesti FOTO ”Odijelo te ne čini vatrogascem, to moraš biti u duši”: DVD...

FOTO ”Odijelo te ne čini vatrogascem, to moraš biti u duši”: DVD Ribnica proslavio 70 godina djelovanja

PODIJELITE

U petak i subotu Dobrovoljno-vatrogasno društvo Ribnica obilježilo je 70 godina djelovanja. Na svečanu sjednicu došli su brojni uzvanici, predstavnici Grada Velike Gorice i Mjesnog odbora Ribnica, Hrvatske vatrogasne zajednice te Vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije i Velike Gorice, kao i brojni drugi uzvanici i gosti. Svi su čestitali vatrogascima Ribnice na njihovoj obljetnici, ali i djevojkama koje su na Vatrogasnoj olimpijadi osvojile sedmo mjesto.

DVD Ribnica jedno je od najmlađih društava Vatrogasne zajednice Velike Gorice, ali je izuzetno dobro organizirano, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice Dalibor Mrakovčić – Za put na Olimpijadu VZ Velika Gorica dala je 20 tisuća kuna. To je jedno jako dobro organizirano društvo, lijepo je biti s njima. Zbog te kompaktnosti i dolaze ti rezultati. Čestitam svima, neka nastave u tom zajedništvu i uspjesima i da se za četiri godine opet vidimo na Olimpijadi – rekao je Mrakovčić te uručio simboličan poklon Stjepanu Vrbanu, predsjedniku DVD-a Ribnica.– Dobro surađujemo s VZ VG, novaca imamo koliko imamo. Od natjecateljskih odjeljenja imamo svih osam kategorija, od djece, mladeži, seniora, veterana. Zadnje tri godine smo najbolje uvježbano društvo u Zajednici. Ponosan sam na naše cure koje su se prošle nedjelje vratile iz Villacha s Vatrogasne olimpijade – rekao je Vrban.

Čestitke i pohvale stigle su i od Stjepana Ptičeka, zamjenika predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. – Svi ovi pehari pokazuju mladost DVD-a. Sva društva u Hrvatskoj, a ima ih 1 800, počela su od nule, okupili su se ljudi, nisu imali ni objekta ni projekta, ali imali su veliku volju da stvore nešto gdje će organizirati dobročinstvo za svoje mjesto. Čestitam na osvojenom sedmom mjestu na Olimpijadi – rekao je Ptiček. Predsjedniku Vrbanu uručio je Plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice te Spomen priznanje za zlatan doprinos u razvoju vatrogastva i sustavu zaštite i spašavanja Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Na svim lijepim vatrogasnim trenucima zahvalio je svim pripadnicima DVD-a Ribnica zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Velika Gorica Borislav Turan.

Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Ervin Kolarec, čestitao je DVD-u Ribnica 70 godina rada, djelovanja i truda. – Nikad nije dosta reći hvala i zahvaliti se vama vatrogascima. Mi smo izuzetno ponosni na svih 29 dobrovoljnih vatrogasnih društva i na Javnu vatrogasnu postrojbu, jer se pokazalo da ste uvijek pokazivali požrtvovnost, hrabrost i humanost na djelu – rekao je Kolarec te pohvalio i sve mještane, predsjednika Mjesnog odbora te zapovjednika DVD-a Ribnica, Marija Stipetića na radu s djecom i mladima.

Podsjetio je Kolarec i na sredstva koja se izdvajaju za vatrogasce. – Grad Velika Gorica ove godine izdvaja milijun i 650 tisuća kuna za dobrovoljna vatrogasna društva putem Zajednice, imamo i proračunsku zalihu od 150 tisuća kuna. Upravo je sada za desetak društava išla dotacija, svake godine idemo na povećanje, svake godine ulažemo u vatrogasne domove.Na sjednici je predstavljena monografija ”Odijelo te ne čini vatrogascem, to moraš biti u duši” o 70 godina DVD-a Ribnica . – Izuzetno sam ponosan na Monografiju. Naselje Ribnica ima bogatu povijest, iako je relativno mlado. Mjesni odbor je spona između najaktivnijih udruga DVD-a i Fašničke udruge Žir, a članovi obje udruge isprepleteni su zajedničkim željama te pridonose boljem životu u Ribnici – rekao je predsjednik Mjesnog odbora Ribnica, Tugomir Hlopec te se zahvalio svim mještanima na svakom doprinosu.

Autorica monografije, Elizabeta Stipetić, rekla je kako je ova monografija podloga za buduće jer DVD Ribnica slavi tek 70. rođendan.

U subotu su vatrogasci svečanim mimohodom prošli Ribnicom te su se družili s mještanima i gostima iz 30-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske.

foto: Mario Žilec, Ervin Kolarec/Facebook, DVD Ribnica/Facebook