Home Kultura FOTO Najbolji literarni radovi goričkih školaraca objavljeni u proljetnom izdanju časopisa “Žir”

FOTO Najbolji literarni radovi goričkih školaraca objavljeni u proljetnom izdanju časopisa “Žir”

PODIJELITE

Održana je promocija 65. broja časopisa “Žir” koji na 40 stranica donosi likovne radove, viceve, križaljke, enigmatiku, pjesme i prozu, literarne i novinarske radove, intervju, humor, stripove, anketu s osmašima, zapažanja o knjigama, filmovima i predstavama, crteže modnih kreacija, ali i savjete osnovnoškolaca.Časopis košta simboličnih šest kuna, a u njemu su objavljeni radovi djece iz osnovnih škola Grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. – “Žir” sadrži već redovne rubrike. To su: mladi novinari javljaju, proljeće, obitelj, moja domovina, moji ljubimci, zavičaj, sport, moda, ekologija i brojne druge rubrike. Naravno uvijek uvedemo nešto novo, ovisno kakve radove učenici pošalju – ispričala nam je Mirjana Marković, urednica časopisa “Žir”.

Svake godine pristiže sve veći broj učeničkih radova te je sve teže izabrati one najbolje. – Jako su kreativni, puni su ideja, doista su pokazali da se s njima jako puno radi u našim školama – objasnila je Mirjana Marković.Osnovnoškolci su se okupili u slastičarnici Memy gdje su recitirali svoje radove. Inspiraciju za svoje priče i pjesme pronalaze svagdje, a neki radovi nastaju u sklopu satova hrvatskog jezika. Tako je nastala pjesma “Šašavi travanj” Arisse Obadić, učenice 3.d razreda Osnovne škole Eugena Kumičića. – U školi nam je bio zadatak da se poigramo glagolima i stvorimo pjesmu – ispričala nam je Arissa koja inače ne piše pjesme, ali će ubuduće više pisati. Marija Jurišić, učenica 6.a razreda Osnovne škole Nikole Hribara napisala je pjesmu “Samo ti”. Inspiraciju je našla u ljubavi. – Stalno sam razmišljala o simpatiji pa sam za njega napisala pjesmu – rekla nam je Marija kojoj je ovo bilo prvi put da piše pjesmu. – Zanima me pisanje pjesama i novinarstvo – priznala je.Djevojčice su spremno stale pred kameru i ponovno izrecitirale svoje pjesme. Priznale su kako bi se u budućnosti voljele baviti novinarstvom. A da mladi Velikogoričani imaju potencijala za novinarstvo potvrdila je i urednica. – Mladi novinari se trude popratiti sva događanja u školi, sve što je vezano uz nastavu, sve aktivnosti i događanja i doista su u tome jako stručni. Vidi se da s njima rade profesori i nastavnici koji imaju smisla za novinarstvo i pretpostavljam da će mnogi od njih jednog dana i završiti novinarstvo i raditi u struci jer se uvijek nekakvi talenti pokažu i isplivaju na kraju krajeva. I mislim da ima velikog potencijala – zaključila je Mirjana Marković. Tremu pred brojnom publikom nisu pokazali gitaristi i trubač Umjetničke škole Franje Lučića koji su uveličali glazbeni program te izveli nekoliko glazbenih brojeva.

Časopis “Žir” ima nakladu od 1 200 primjeraka, što je za dvjesto više nego prošle godine. Kupiti se može u svim osnovnim školama Velike Gorice i susjednih općina.Sva djeca čiji su radovi objavljeni u Žiru dobila su prigodan poklon – knjigu, a svi koji kupe časopis dobit će poster tinejdžerskog pjevača Shawna Mendesa.