Home Izdvojeno FOTO Mladi velikogorički kipar sve traženiji

FOTO Mladi velikogorički kipar sve traženiji

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

U ateljeu u Starom Čiču Vid Vučak stvara svoja umjetnička djela već godinama. Posljednjih mjesec i pol dana radio je bistu blaženog Alojzija Stepinca koja sutra odlazi u Osijek. – Ovo je gipsani model. Po njemu je rađena bronca i on je trenutno u ljevaonici, patinira se, u završnoj je fazi i 9. veljače će biti postavljena u Osijeku na križanju Vukovarske i Stepinčeve ulice – rekao nam je Vid Vučak.

Od same ideje do realizacije biste prošlo je i više od godinu dana. Vučak nam objašnjava kako biti kipar, barem u njegovom slučaju, ne znači samo modelirati, već i dogovarati poslove.Vid Vučak foto KVG (16)– Biti kipar danas nije samo izmodelirati nešto. Uvijek moram sam sebi menadžer biti, odraditi neke stvari koje se ne tiču samo ateljea. Ja provedem dosta sati i na kompjutoru dok radim simulacije. Nije samo ovo što se vidi u ateljeu. Ovo je samo 50 posto posla. Ostalo je komunikacije, dogovaranje. Ja i postament radim, crtam da to sve bude skladna cjelina. To je poput okvira za slike. Ta cjelina mora zaživjeti da bi bila oku ugodna – objašnjava nam.

Atelje mu je prepun bisti. Nađu se tu brojna poznata lica. A da su zaista oku ugodna djela ovog umjetnika potvrđuju njegovi kipovi postavljeni diljem Hrvatske, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Iako ima tek 33 godine, ovaj kipar iz svog ateljea u Starom Čiču iznio je više od 35 javnih radova.Vid Vučak foto KVG (22)– Istaknuo bih blaženog Alojzija Stepinca u Chicagu, četiri biste hrvatskih velikodostojnika u Kanadi. U Novalji imam također jedan kip Stepinca. Zatim na Krku imam papu, 2,5 metra na križanju prema aerodromu. Među tri najdraža mi je kip svetoga Franje s pticama na Trsatu. To je isto jedna lijepa kompozicija. Ima i bista akademika Drage Ikića u Rockefellerovoj. On je osnivač Imunološkog zavoda – nabrojao nam je ovaj profesor likovne kulture koji podučava djecu od petog do osmog razreda u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Iako je i taj dio učiteljskog posla iscrpljujući, uspije se nekako koncentrirati na modeliranje novih kipova. Trenutno radi kip pape Ivana Pavla II. koji će biti postavljen u Zaprešiću.Vid Vučak foto KVG (1)– Prvi korak je izrada kostura koji se radi od željeza, raznih letvi drveta kako bi sama glina stajala u formaciji koju sam napravio. Zatim slijedi nabacivanje gline u debljini od 10 cm, i onda kreće modeliranje, traženje pokreta. Poslije toga slijedi lijevanje u gips. Proces traje oko 3 do 4 dana. Kada se dobije kip u gipsu, konstrukcija i glina ispod gipsa se razbijaju, a potom se gipsani kip nosi u ljevaonicu. To je isto jedan složeni proces. Zove se proces izgubljenog voska gdje se na mjestu gdje se vosak izgubi nalijeva bronca, kasnije se to obrađuje, spaja i onda nastaje finalno djelo u bronci.Vid Vučak foto KVG (11)Vučak je dobitnik i nekoliko nagrada. U Brčkom je dobio drugu nagradu za spomenik braniteljima, a zahvaljujući pozivu na jedan interni natječaj, već spomenuti kip pape od 2,5 metra našao je svoje trajno mjesto na Krku. Nakon Osijeka i Zaprešića, Vid Vučak u travnju ide u Biograd na Moru gdje će se postaviti njegov kip branitelja preminulog u Domovinskom ratu, Luke Brkljače, a u Brčkom će biti postavljena bista Kate Šoljić. Iako u svom gradu još nema niti jedno postavljeno djelo, vjeruje da će se u budućnosti i to promijeniti.