Home Izdvojeno FOTO Mladi šahisti natjecali se na Šahovskom prvenstvu za kadete

FOTO Mladi šahisti natjecali se na Šahovskom prvenstvu za kadete

PODIJELITE

U Garden Hill hotelu prošle subote i nedjelje održano je pojedinačno županijsko Šahovsko prvenstvo za kadete. Nastupili su mladi šahisti od 7 do 15 godina iz svih krajeva Zagrebačke županije. Čak 55 natjecatelja razvrstano je u sedam grupa, a rezultati su se bodovali za nacionalnu rejting listu.

Mia i Lucija učenice su 5. razreda iz Svete Nedelje. Šah treniraju tri godine i planiraju se nastaviti baviti, ovime, kako kažu, jako zanimljivim sportom. – Ovo mi je treća godina da igram šah, igram jer mi je zanimljiv. Ima svakakvih pozicija, bude svega, nikada ne možeš previdit čega ima, a čega nema – rekla nam je Mia, dok je Lucija dodala: – Zanimljiv je, nikada ne znaš tko će pobijediti, ima jako zanimljivih partija. U Veliku Goricu na natjecanje je došao i Toma iz Kloštar Ivanića koji ide u 2. razred. – Volim šah jer razvijam mozak, zabavljam se. Bio mi je zabavan kad sam igrao s tatom. Još malo moram vježbati i to je to – rekao nam je Toma.– Šah ima odgojne mjere, a osim pobjeda postoje i potrazi, šah ih nauči na logičko razmišljanje. Mnoga djeca su poboljšala učenje, bolji su u školi. Ima prilično utjecaja na odgoj naše mladeži. Ovakva natjecanja sve znače djeci. Oni u svojim klubovima imaju šahovske škole, naročito zadnjih desetak godina smo to razvili – rekao je Željko Kiseljak, predsjednik Šahovskog saveza Zagrebačke županije.

Šah sve više izaziva interes i kod djevojčica, a osnivaju se i novi šahovski klubovi. Na području Zagrebačke županije ima ih 12. Svi su amaterski pa je registrirano tek oko 400 šahista, mada ih je puno više koji treniraju šah.– Ima dosta djece koja imaju stvarno smisao i postižu dobre rezultate u Zagrebačkoj županiji. I u našem klubu ima mlada generacija koja obećava, nadamo se da će i muškoj konkurenciji postići rezultate kakve inače postižemo u ženskoj – rekao je Zlatko Rožić, predsjednik Šahovskog kluba ”Polet” iz Buševca.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu Rožića s djecom u ŠK ”Polet” i uspjehu mladih šahistica, upravo je Velika Gorica izabrana za mjesto održavanja ovog prvenstva koje su organizirali Šahovski klub ”Polet” i Šahovski savez Zagrebačke županije.– Gorica ima potrebe za takvim događanjima jer igra se sjajan šah. Uvijek su šahisti, pogotovo Poleta osvajali brojne medalje, od seniorki pa nadalje. Ovo je logičan slijed da se ovo prvenstvo održi ovdje u Velikoj Gorici. Da nam je više ljudi kao Zlatko Rožić, bilo bi i više šahovskih klubova. Znamo da je Buševec, da ne kažemo, prijestolnica šaha – rekao je Darko Ćopić, savjetnik za sport u Gradskoj upravi Grada Velika Gorica.

Zajednica sportskih udruga i savez Zagrebačke županije u svom proračunu godišnje izdvaja 120 tisuća kuna za šah. Kroz ta sredstva financira se pet klubova: ŠK ”Polet” iz Buševca, ŠK ”Ban Jelačić” iz Zaprešića, ŠK ”Sveta Nedelja”, ŠK ”Dugo Selo” i ŠK ”Jaska”.