Home Kultura FOTO Međunarodni dan muzeja obilježen uz druženje “Ja volim svoj centar”

FOTO Međunarodni dan muzeja obilježen uz druženje “Ja volim svoj centar”

PODIJELITE
Jučer je ispred Muzeja Turopolja i Centra za posjetitelje, koji je u izgradnji, na druženju “Ja volim svoj centar” obilježen Međunarodni dan muzeja. Organiziran je bogat kulturno-umjetnički program, predstavljen je idejni projekt budućeg postava Centra za posjetitelje, a druženje se nastavilo uz koncert Damira Kedže.
 – Dočekali smo i taj dan. Prvi puta slavimo ovako naveliko Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja. Inače, on se u Muzeju Turopolja obilježava punih mjesec dana, kroz muzičko-pedagošku akciju u kojoj sudjeluju muzeji iz čitave Hrvatske. Ove godine tema je tajna – povezali smo ju PERUNFEST-om, Festivalom zaboravljenih priča i narodnih predaja – ispričala je Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja te dodala da su tim povodom osnovnoškolci sudjelovali na radionicama i izrađivali velika strašila.
Na druženju u centru grada okupili su se brojni uzvanici, građani, političari i predstavnici institucija. Pogledali su predstavljanje povijesne vojne postrojbe Ban Gašpar Alapić iz Mičevca, kao i oživljavanje povijesnih likova. Ljubavna pisma čitali su Slavica i August Šenoa. U isto vrijeme prikazivala se i predstava Ogranka seljačke sloge Buševec. Plesači Megablasta prikazali su svoje najbolje točke, a posjetitelji su vidjeli i ples na svili. U isto vrijeme za najmlađe su bile organizirane igraonice i radionice crtanja. 
Kako se radovi na izgradnji Centra primiču kraju, Turistička zajednica je iskoristila lijepo vrijeme kako bi svojim sugrađanima pokazala što će sve sadržavati Centar za posjetitelje
 – Rade se finese na objektu, a onda će na vidjelo doći posao koji se odvija već mjesecima iza kulisa, u suradnji s poznatom dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović, koja je realizirala puno kvalitetnih muzejskih postava u Hrvatskoj.  Napravila idejni projekt Centra za posjetitelje, a sad se priprema za nastavak suradnje. To su naši gorički stručnjaci koji su sudjelovali u kreiranju tog projekta. Nikolina je odličan stručnjak, izvanredno zna prezentacijske metode – rekla je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velika Gorica. 

Centar će imati brojne sadržaje, a turisti će na jednom mjestu moći saznati što u Gorici mogu posjetiti. Osim što će biti moderno opremljen, nudit će kulturološke i manifestacijske informacije te imati ugostiteljsku ponudu.