Home Izdvojeno FOTO i VIDEO Koreografija Posavine OSS Buševec pobjednica Županijske smotre folklora

FOTO i VIDEO Koreografija Posavine OSS Buševec pobjednica Županijske smotre folklora

PODIJELITE

12 kulturno-umjetničkih društava sinoć se predstavilo u Velikoj Gorici na Županijskoj smotri koreografiranog folklora. Stručni žiri u sastavu Ivanka Ivkanec, Dražen Kurilovčan i Tvrtko Zebec odlučio je kako će na Državnu smotru u Čakovec idućeg mjeseca otići Ogranak seljačke sloge Buševec sa svojom koreografijom Posavine.

Busevec-folklor1

“Velika Gorica i općenito Zagrebačka županija ima društva koja jako dobro rade i svake se godine vidi njihov napredak. Rastu u svom radu, ima ih puno, nošnju nose jako dobro. Uz to jako lijepo plešu, pjevaju i fenomenalno sviraju. Mislim da možemo biti zadovoljni”, kaže član žirija Dražen Kurilovčan.

“Nastup svakog društva bio je iznimno kvalitetan i oni su sjajno predstavili gradove naše županije”, dodala je Vesna Tafra, tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Velike Gorice.

Na velikogoričkoj pozornici pjevali su, plesali i svirali KUD Petar Zrinski iz Vrbovca, KUD Desinec, KUD Preporod iz Dugog Sela, Folklorni ansambl Mladost iz Samobora, KUD Kraluš iz Stupnika, KUD Kloštar iz Kloštar Ivanića, KUD Bratinečko srce iz Bratine, Kulturno društvo Sveta Nedjelja, KUD Januševec iz Prigorja Brdovečkog, kao i domaća društva KUD Gradići, KUD Velika Mlaka te pobjednički Ogranak seljačke sloge Buševec.

TUĐE NOŠNJE NOSE KAO SVOJE

Iako su nosili nošnje iz drugih krajeva lijepe naše, folkloraši se s time jako dobro nose. Kulturno-umjetničko društvo Gradići tako je na sebi imalo slavonsku nošnju. Ocjena žirija?

Gradici-folklor-smotra

“Odlično! Pa upravo je u tome bit. Da se svaki plesač stavi u obuću ili opanak i čizmu nekog drugog i da prikažu što oni proživljavaju dok se vesele i plešu”, naglasio je Kurilovčan.

RASTE BROJ POSJETITELJA

Posjetitelja je bilo više nego prethodnih godina što je rezultat stalnog podizanja kvalitete društva iz svih krajeva Zagrebačke županije. Vesna Tafra ističe kako društva napokon više ne nastupaju pred nekolicinom ljudi.

“Čak sam zadovoljna i s publikom, moram priznati. Bila sam na balkonu i vidjela kako je dvorana dosta popunjena što je ovih godina bilo prilično slabo. Ja se nadam da će to prijeći u praksu i da naša društva više neće nastupati pred praznom dvoranom”, napomenula je Tafra.

Kako je bilo na Županijskoj smotri folklora pogledajte u našoj galeriji slika.