Home Izdvojeno FOTO Građani uz folkloraše na otvorenom plesali kolo i drmeš

FOTO Građani uz folkloraše na otvorenom plesali kolo i drmeš

PODIJELITE

Jučer je u Parku dr. Franje Tuđmana započeo 16. Međunarodni festival folklora revijalnom večeri i druženjem s građanima na otvorenom koje FA ‘Turopolje’ organizira proteklih pet godina kao uvertiru u cijeli festival. Na druženju su sudjelovale grupe iz Bugarske, Makedonije i Poljske, a građani su zaplesali u zajedničkom makedonskom kolu i drmešu.

– Ovdje sam u posjetu jer je moja obitelj iz Hrvatske, majka  mi je rođena u Karlovcu. Vratila sam se kako bih bila u dodiru sa svojom tradicijom. Do sada je bilo odlično, vratilo mi se mnogo uspomena na djetinjstvo i majku. – izjavila je Katy, gošća iz Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodni festival folklora 2016 (9)

– Ovo je već 16. Međunarodni festival, makar mi uvijek kažemo 16 plus tri jer smo prije 2000. godine imali međunarodne folklorne susrete koje smo tek te godine pretvorili u festival s nagradama. Nama je najbitnije da se ljudi međusobno druže, izmjenjuju iskustva i da šire mir. Pozivamo sve i tko god želi doći, bit će dobrodošao. – rekla je Zlata Cundeković, predsjednica FA ‘Turopolje’.

Svečano otvorenje festivala održat će se večeras u 20.30 sati uz nastup stranih grupa i domaćina u Dvorani Gorica.

Sutra će se održati službeni nastup folklornih grupa i podjela priznanja, također u 20.30 sati. Nastupit će FA ‘Zdravče – Venće’ iz Velingrada iz Bugarske, FA ‘Petrinjčica’ iz Petrinje, KUD ‘Mirče acev’ iz Makedonije, FA ‘Chodowiacy’ iz Poljske, FA ‘Iskramemeco’ iz Slovenije, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda te Hrvatsko društvo ‘Istra’ iz Slovenije. Na tom dijelu programa sudjelovat će i stručno povjerenstvo koje će dodjeljivati nagrade za koreografiju, vokalnu izvedbu, tamburašku izvedbu, ples i ostalo.

Međunarodni festival folklora 2016 (12)

U slobodnom dijelu sutrašnjeg programa nastupit će FA ‘Turopolje’ koje je ujedno i organizator festivala. Ulaz na večerašnje otvorenje i sutrašnje nastupe je besplatan.

Međunarodni festival folklora 2016 (7)Međunarodni festival folklora 2016 (5) Međunarodni festival folklora 2016 (8) Međunarodni festival folklora 2016 (2)