Home Tradicija FOTO Etno dječja likovna kolonija u Gradićima sve popularnija

FOTO Etno dječja likovna kolonija u Gradićima sve popularnija

PODIJELITE

Treću godinu zaredom Kulturno-umjetničko društvo Gradići organiziralo je Etno dječju likovnu koloniju na kojoj se ove godine okupilo najviše djece do sada, njih 50-ak. Crtali su i ovaj put na zadanu temu. Bila je to Etno kuća u Gradićima ispred koje je kolonija i održana. Potporu djeci dalo je sedmero umjetnika iz Zagreba i Velike Gorice okupljenih u Udrugu likovnih umjetnika Velike Gorice

– Ono što mi je posebno interesantno to je rad s djecom. Mi odrasli imamo svoje stilove, manje-više smo profesionalci i radimo i živimo od toga. No posebni je izazov dječja kreativnost, pogotovo kod osnovnoškolaca – rekao nam je slikar iz Zagreba, Saša Petruševski Novak, inače član brojnih likovnih udruga diljem Hrvatske.

Voditelj ULIKUM-a Velika Gorica, Ante Živković-Fošar, pohvalio je organizatore na odlično odrađenom poslu i rekao da ovakve kolonije imaju višestruku vrijednost.

– Nadam se da će i dalje održavati ovu likovnu koloniju koja ima svoju, ne samo humanu i edukativnu, već i kulturološku dimenziju u krajnjoj liniji sa psihološkog, pedagoškog i estetsko-likovnog aspekta. Ova djeca puno napreduju, ima puno ekspresije, oni su vrlo talentirani, ne samo ovdje, već svugdje u Hrvatskoj stoga treba podržavati ovakve akcije.Ideja o organiziranju kolonije došla je spontano, otkriva nam predsjednica KUD-a Gradići, Gordana Kovačić. – Pošto nam je primarno da se bavimo pjesmom, plesom, da njegujemo tradicijsko ruho i da ga s ponosom nosimo, rodila se ta ideja, s obzirom na to da imamo ovaj prekrasan prostor u sklopu naše područne škole, da bi se djeca mogla i likovno izražavati. Da dijelove svoje tradicijske baštine prenesu i na papir. Nailazimo na kvalitetne i zanimljive radove i svake godine djeca su sve bolja i bolja.

Iako su umjetnici ocijenili radove i proglasili najbolje, istaknuli su da su pobjednici svi sudionici kolonije.