Home Tradicija FOTO Djeca iz vrtića, škola i pojedinačne grupe i maškare predstavili svoje...

FOTO Djeca iz vrtića, škola i pojedinačne grupe i maškare predstavili svoje kreacije na Malom fašniku

PODIJELITE

Nakon velikog finala i povorke superjunaka, klaunova i ekipe iz Mad Maxa te brojnih drugih maškara iz Velike Gorice i drugih krajeva Hrvatske, na red je došao i Mali fašnik. U fašničkom šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana jučer se na pozornici od 11 do 14 sati izmijenilo 11 grupa iz četiri velikogorička vrtića, 15 grupa iz škola, šest drugih skupina, uglavnom plesnih te iz udruga koje se bave djecom kao i pojedinačne maškare i maskirani parovi. – Oko 800 djece će proći pozornicom, uglavnom su svi iz Velike Gorice, ali imamo i gostujućih skupina, svi su uvijek dobrodošli – rekla je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban pripremala su se devet dana. Bili su vrlo vrijedni jer su u tako kratkom vremenu stigli sašiti kostime Jureka i Katice te osmisliti koreografiju za nastup. – Kako su Jurek i Katica u siječnju postali izvorna hrvatska pasmina, odlučili smo se maskirati u turopoljske Jureke i Katice od sloganom ”Turopoljski Jureki i Katice baš ste fora, tradicijske budilice našeg Turopolja” – rekla je Irena Delač iz DV Ciciban.

Malo više vremena bilo je potrebno djeci u Dječjem vrtiću Žirek koji su morali tijekom priprema za Mali fašnik putovati i u prošlost i u budućnost. Ovako dug put kroz vrijeme im se itekako isplatio jer su pobijedili u kategoriji predškolskih grupa i osvojili trodnevni izlet u Crikvenicu. – Mi smo bili vremenski putnici, od znanstvenika koji su malo kemijali, putovali od Egipćana, preko Srednjeg vijeka, valcera do robota u budućnosti. Djeca su u svemu sudjelovala, u pomoći izrade kostima, a pomogli su nam i roditelji i vrtićke krojačice – otkrila je Kristina iz DV Žirek.

Obitelj jedne odgojiteljica na porodiljnom odlučila je doći na fašnik i zabaviti se u zanimljivim kostimima. Za to su se pripremali tjedna dana. – Imamo pčelarsko odijelo i jednu kukuljicu, ovo je još mala pčela, a odrasli primjerak je malo dalje.

Godzilla i kauboj pozdravili su očuvanje tradicije održavanja Turopoljskog fašnika. – Lijepo da se nekaj događa u Gorici za klince, super je!

U kategotriji školskih grupa najbolji su bili OŠ Novo Čiče s temom “Čički ronioci”. Od pojedinačnih maski najbolji je bio Avijatičar, Franko Petak, dok su među parovima nagradu za prvo mjesto osvojili Zara i Klea Horvat koji su se prerušili u Super Maria i Luigija. Nagrađene su i skupine, a prvu nagradu odnjela je Udruga Mali prijatelji i “Životinjska farma”.

Program Malog fašnika vodila je ivanka Mazurkijević.