Home Izdvojeno FOTO Crne slavonske svinje traže svoje mjesto pod suncem

FOTO Crne slavonske svinje traže svoje mjesto pod suncem

PODIJELITE

Velikogorički kraj poznat je po uzgoju turopoljskih svinja, no jeste li znali da se nedaleko Velike Gorice uzgajaju i crne slavonske svinje? 30-godišnji Mario iz Jakuševca odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju uzgoja svinja. Tako uz bijele svinje ima i crne slavonske svinje koje nisu zahtijevne za uzgoj, ali zato Mario vodi neprekidnu borbu sa birokracijom i pronalaskom zemljišta za slobodan uzgoj svinja.

Prije četiri godine Mario je sa svojim ocem proputovao Slavonijom u potrazi za crnom slavonskom svinjom. Nakon što su obišli Cvelferiju, od Županje, Drenovaca i Soljana, preko Vinkovaca i Starih Mikanovaca, vratili su se u najmlađi grad u Hrvatskoj – u Otok.

-Prva svinja došla je od gospodina Andabaka, iz Otoka. Moj tata je dovezao jednu ženku i tri muška prasca i od tuda je to sve skupa krenulo. Četiri godine kasnije imamo 150-160 crnih slavonskih svinja.- priča nam Mario.Svinje, svinjogojstvo, stočarstvo (1)Svinje su u zatvorenome, ograđene i na betonu. Za životinje kojima je potrebno prostranstvo i ispaša, to je patnja, ali i napor za Marija koji svaki dan, zajedno sa ocem, bratom i zaposlenikom OPG-a, ujutro i predvečer, izvodi svinje i čisti svinjac, stavlja piljevinu te ponovno vraća životinje u njihove boksove. Samo taj posao zahtijeva najmanje četiri sata fizičkog rada dnevno.

Pa iako se tako ne čini, crne slavonske svinje ipak nisu zahtijevne za uzgoj, naravno, kada su na otvorenome, ali zato Mario vodi neprekidnu borbu sa birokracijom i pronalaskom zemljišta za slobodan uzgoj svinja.

Koliko je spora birokracija, pokazuje i činjenica da je u ožujku 2014. predao zahtijev i zamoblu da se objavi javni natječaj za državno zemljište, no do danas to nije učinjeno.

Pred OPG-om Bedeković stoji još jedan problem, a to je odluka zagrebačke gradske skupštine da se u Jakušševcu svinje smiju uzgajati još samo do kraja 2018. godine. To znači da se farma mora seliti. No puno svinja traži i puno prostora za ispašu. Zemljište postoji u Donjem Dragonošcu, ali je nedostatno za sve svinje koje Bedekovići imaju.

-To je jedan hektar ograđenog prostora, ima pašnjaka, šume, dva prirodna izvora vode. Ali problem je što na 1 hektar ide 15 komada svinja, a ja ih u ovom trenutku imam 150 komada, sada mi treba 10 hekatara zemlje u komadu da imam gdje smjestiti svinje.- rekao nam je Mario Bedeković, OPG BedekovićSvinje,-stočarstvo-02Zbog obiteljske tradicije bavljenja svinjogojstvom, Mario je ostavio siguran posao i sa završenim Prometnim fakultetom, a uskoro će završiti i Učiteljsku akademiju, odlučio je nastaviti ulagati u obiteljski posao.

-Došao sam na jedno raskrižje kada sam morao odlučiti na koju ću stranu. Izabrao sam ovo. Ovo je trud cijele moje obitelji, moga djeda i oca. Supruga i ja imamo i kćerku od osam mjeseci i ona mi daje snagu da se borim i dalje. – otkrio nam je Mario.

On viziju ima. Kaže, nije problem raditi, ima sve – od svinja, opreme, traktora, ako treba zaposlit će još ljudi. Cilj mu je plasirati proizvode crne slavonske svinje koji su već prepoznati. Do sada, kako nam je otrkio, nisu se vratili niti sa jednog sajma i natjecanja bez medalje. Kuleni, kulenove seke i kobasice redovito nižu nagrade. Meso crne slavonske svinje je izvrsne kvalitete, no dugo sazrijeva. Veliki je posao pred cijelom obitelji Bedeković.

Odustajanja nema, zahtijev i zamolbe će ponovno predati. Nada se da će netko trud triju generacija prepoznati i da će kroz godinu dana naći lokaciju za slobodan uzgoj svinja.

[print_gllr id=44165]