Home Izdvojeno FOTO Budućnost je sada: U knjižnici Galženica izložene slike stvorene pomoću umjetne...

FOTO Budućnost je sada: U knjižnici Galženica izložene slike stvorene pomoću umjetne inteligencije

Ovo je prva takva izložba u našem gradu

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

Da trebamo biti u korak s vremenom i prihvatiti nove izazove i mogućnosti tehnoloških napredaka, osjetila je i knjižnica Galženica u čijem izlogu ovih dana možete pogledati zanimljivu izložbu. Iako na prvi pogled tako ne izgledaju, slike u prolazu zapravo je izradila umjetna inteligencija. Kako bi što više posjetitelja pogledalo radove izložba je postavljena već sada, ususret ovogodišnjoj Noći knjige.

Umjetna inteligencija je sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti. Umjetna inteligencija omogućuje tehničkim sustavima percipiranje okruženja, uzimanje u obzir onog što vide i rješavanje problema kako bi postigli neki cilj.

“Na ovoj izložbi možete vidjeti primjere umjetne inteligencije u umjetnosti, gdje računalni sustavi generiraju slike na temelju različitih algoritama i podataka. Neki od načina na koje umjetna inteligencija može stvarati slike su stiliziranje slike, generiranje slike i preoblikovanje slike.”, govore nam iz Knjižnice Galženica.

Ova izložba je dio Noći knjige, manifestacije koja promiče čitanje i kulturu. Iz knjižnice navode da je autor istaknuo da se nada da će da ćete uživati u ovoj izložbi i da ćete naučiti nešto novo o umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na umjetnost i društvo.

Izložba fotografija nastalih pomoću umjetne inteligencije može razgledati od 1. do 23. travnja 2023., a zanimljivost je da je umjetna inteligencija generirala i naziv izložbe: “Umjetna inteligencija i kreativnost: Izazovi i mogućnosti”.