Home Izdvojeno FOTO Bili smo na probi predstave ‘Grga Čvarak’

FOTO Bili smo na probi predstave ‘Grga Čvarak’

PODIJELITE

Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
Zelengaju:
– Tko sve radi naopačke,
tko iz pračke gađa mačke,
tko preskače preko zida,
tko lastina gnijezda skida,
tko kokoši za rep vuče,
tko se s djecom stalno tuče,
spreman da u svađi plane
ko ugarak?

Odgovor će uvijek biti:
– Grga Čvarak.

Nema onoga tko zna početne stihove ove pjesmice Ratka Zvrka. Iako je napisana daleke 1967. godine, Grga Čvarak i danas je popularan među najmlađima. Kako bi približili djeci sve njegove nestašluke i pokušali pronaći odgovor zbog čega je Grga takav kakav jest, Gradsko kazalište Scena ‘Gorica’ odlučilo je postaviti ove stihove na kazališne daske. Mi smo se uputili na probu i saznali kako idu pripreme za premijeru.

-Kad je ugodna atmosfera na probi i kad se skupi mali ansambl, a sa mnom su Ana Vilenica u tri uloge i Tomislav Krstanović u ulozi Tome, kad se ekipa poveže, sve je doborodošlo, nema nikakvih problema. Čak i kad je nešto krivo, nešto dobro ispadne iz toga. Imamo prostora za igru.-rekao nam je Mateo Videk, kojemu nije teško uživjeti se u ulogu Grge Čvarka. Otkriva kako je uvijek veći izazov glumiti u predstavi za djecu, nego u predstavi za odrasle. Najmlađa publika je iskrena i prema njima treba pristupiti otvoreno i jednako iskreno. – Nema laži, takve predstave iziskuju veliku tjelesnu spremnost. Vjerujem da je to jako bitan posao jer odgajamo novu kazališnu publiku. – kaže Mateo.Grga Čvarak (9)

-Ovo je pjesma Ratka Zvrke koja je prenesena, dramatizirana. Gradsko kazalište Scena ‘Gorica’ sve svoje predstave njeguje tako da odgaja mladu publiku, da spaja mladost i kazalište. Kod nas su često dramaturzi mladi ljudi s Akademije koji još možda i nisu završili fakultet ili su završili i njihovi tekstovi su nagrađivani. Tako da njegujemo mlado hrvatsko pismo. – rekla nam je Ines Bojanić, umjetnička voditeljica vlastite produkcije Gradsko kazalište Scena ‘Gorica’.

Grgu Čvarka tako je dramatizirala Ivana Čoh Šverko, mlada redateljica, poznata od prije po svojim predstavama poput Crvenkapice te Kraljevića i prosjaka. – U samoj pjesmici se za Grgu kaže da je zao, mislimo da je to prejaka riječ za jedno dijete, više bismo rekli da je zločest, ali s razlogom. Kroz cijelu predstavu pokušavamo opravdat zbog čega je zločest Grga Čvarak. –Grga Čvarak (2)

Ova zanimljiva, duhovita i poučna predstava puna smijeha, igre i pjesme sigurno će oduševiti publiku. Namijenjena je za djecu stariju od četiri godine. Pogledat ju možete već ovog vikenda u dvorani Gorica. U subotu počinje u 18 sati, a u nedjelju u 17 sati. Do tada vam donosimo mali dio predstave kroz nekoliko fotografija.

[print_gllr id=46796]