Home Vijesti Forum žena i mladih SDP-a traže besplatne higijenske potrepštine za djevojčice u...

Forum žena i mladih SDP-a traže besplatne higijenske potrepštine za djevojčice u školama

Svaka druga djevojčica, djevojka i žena u Hrvatskoj sebi ne može priuštiti svaki mjesec potrebne higijenske potrepštine

PODIJELITE

Predsjednice Foruma žena SDP-a i Foruma mladih SDP-a Ivana Mlinar i Anamaria Orečić poslale su apel s temom menstrualnog siromaštva. Kako navode, početak drugog polugodišta prilika je za reći kako im je žao što goričke učenice nemaju besplatne menstrualne potrepštine, kao u brojnim hrvatskim gradovima, poput učenica u Karlovcu, Puli, Zaprešiću, Rijeci, Varaždinu, Jastrebarskom, Bujama, Samoboru, Vinkovcima, Ozlju, Šibeniku, Pakracu, Cresu…

“U spomenutim gradovima već su dugo u školama postavljeni dispenzeri s higijenskim ulošcima koji su na raspolaganju svakoj učenici, a financijska sredstva za njihovu nabavu predviđena su u gradskim proračunima.”, objašnjavaju Mlinar i Orečić.

Menstrualno siromaštvo je pojam koji se proteže mjesecima u javnom prostoru. Provedeno istraživanje prijašnjih godina upozorilo je na alarmantne podatke o menstrualnom siromaštvu i da svaka druga djevojčica, djevojka i žena sebi ne može priuštiti svaki mjesec potrebne higijenske potrepštine. Rezultati istraživanja podigli su svijest o ovoj temi i potaknuli određene promjene pa tako u mnogim hrvatskim školama higijenski ulošci besplatno su dostupni, ali ne i u Velikoj Gorici.

“Ne treba posebno napominjati kako bi to uvelike pomoglo djevojčicama i roditeljima, jer uz rast cijena stanova, režija i gotovo svakog artikla, svaka pa i najmanja pomoć je dobrodošla.
Zadovoljne smo našim usvojenim amandmanom u Hrvatskom saboru za osiguranje sredstava za besplatne uloške u svim školama. Prema našim saznanjima, realizacija ovog amandmana trebala bi zaživjeti iduće školske godine.“, govore te dodaju da smatraju da Grad Velika Gorica neovisno o tome ima sredstava kojima bi mogli odmah osigurati dostupnost te nužne potrebe učenicama koje žive na goričkom području.

“Apeliramo na Ured gradonačelnika da i ovo polugodište naše učenice ne budu zakinute za ono što u drugim hrvatskim gradovima već imaju besplatno dostupno. Postavljamo posve opravdano pitanje zašto Grad Velika Gorica nije mogao krenuti s ovim projektom i ranije? Zašto se mora čekati sljedeća školska godina, kada je ovaj projekt mogao zaživjeti odavno, barem u osnovnim školama kojima je Grad osnivač i gdje naš prijedlog nije neizvediv u vrlo kratkom roku?!”, zaključuju.