Home Izdvojeno Evo tko su ovogodišnji brassovci

Evo tko su ovogodišnji brassovci

PODIJELITE

Program osmog po redu Velikogoričkog Brass Festivala koji će trajati od 24. do 28. svibnja već je poznat. Posvećen je britanskom trubaču Philipu Jonesu koji je pionir ponovnog ujedinjavanja limenih puhača u komorni postav, a ugostit će inozemne, ali i domaće snage sastavljene od izvrsnih umjetnika. Na otvaranju će nastupiti izraelski Tempera Ensemble koji nije htio otkriti svoj program, ali Tomislav Špoljar ipak je rekao kako se radi o klasičnoj i rock glazbi, a u kakvom će ona obliku biti ostavlja na iznenađenje publici. Tempera ensemble 3

– Luka Žužić nastupit će na Jazz after partyju. Gost mu je trubač Josip Grah koji je inače po struci doktor onkologije. On je amater, ali svi ga smatramo vrhunskim profesionalcem. Svira i s Josipom Lisac, a svirao je i s Cubismom, znači zaista ga bendovi u tim žanrovima prepoznaju. Osim toga, bavi se i mačevanjem, šahom, trčanjem, a zanima ga i harmonika – kaže Špoljar. Osim njih, na after paryju ispred kluba Cabana nastupit će i dvije vokalne gošće, Ivani Kindl te Velikogoričanka Lucija Kukor.

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Ovaj Brass Festival je jedinstven po zaista mnogo stvari. Za početak po tome što se nalazi u Hrvatskoj koja, kako tvrdi Špoljar, ne cijeni limene puhače. Druga stvar je što se Festival trudi njegovati i poticati pisanje literature za limena puhačka glazbala, pa usko surađuje sa skladateljima. – Ranije smo imali priliku ugostiti Erica Ewazena kojeg zovu američkim Mozartom 20. stoljeća, a ove godine ćemo ugostiti australskog skladatelja Alana Holleya koji je u svojoj domovini najizvođeniji skladatelj, a sad se probija i u Europi – kazao je Špoljar. Već dobro poznati gosti Velikogoričkog Brass Festivala su i Simply Brass koji će nastupiti s praizvedbom novog kvinteta Vincenta Jockina koju je posvetio Festivalu. SONY DSC – Vincent Jockin je poseban po tome što ima prepoznatljiv stil ima i tko god od muzičara čuje njegovu glazbu jednostavno ga vuče za rukav. Radi se o klasičnoj glazbi, iako on voli reći da je po stilu spoj Mozarta i Johna Williamsa koji je radio za filmove Star Wars i Gremlini te je vjerojatno najpoznatiji holivudski skladatelj filmske glazbe – objasnio je Špoljar. ZAIGRANI I ZABAVNI LES TROMPETTES DE LYON Zadnji dan festivala i njegovo zatvaranje rezervirano je za francusku atrakciju Les Trompettes de Lyon. – Sviraju od barokne glazbe pa do jazza, za svakog po nešto. Izvode i Beatlese. Radi se o pet trubača koji se igraju na sceni, ne samo s glazbom, nego se dok sviraju i dodaju loptom, izvlače nekog iz publike za potrebe svog skeča. Neću reći o čemu se radi, neka se publika iznenadi i nadam se da neće izbjegavat prve redove ili bježati na balkon – kaže Tomislav Špoljar.