Home Izdvojeno Evo kako se zaštititi od provala tijekom godišnjih odmora

Evo kako se zaštititi od provala tijekom godišnjih odmora

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Sezona je godišnjih odmora te su stambeni objekti – kuće i stanovi češće prazni. Time se i na velikogoričkom području povećava broj provala. Iz policije apeliraju građanima da im, ako im nitko od susjeda ili rodbine ne može pričuvati stanove i kuće, jave kada odlaze na godišnje odmore. Tada oni u određenim ulicama vrše češće patrole i nadzor kako bi spriječili provale i krađe.

Savjetuju također ako im susjedi “čuvaju” kuće da svakodnevno mijenjaju položaj roleta, pale svjetla u kući i prazne poštanske sandučiće kako bi zbunili provalnike. Provalnici znaju obilaziti kuće, prositi i “žicati”. Nekoliko puta dnevno zvone i ako im nitko ne otvara, javljaju ekipi koja odrađuje posao koja je kuća prazna. To im je prethodnica za provale.

Provale u domove i krađe jedne su od najčešćih kaznenih djela. Pomno su planirane, a meta provalnicima uvijek su slabo zaštićeni objekti u kojima se nalaze vrijedna roba i novac. – U vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti neke od mjera samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom – poručuju iz Policijske uprave zagrebačke.

Preventivnu aktivnost pod sloganom “Dobar susjed – siguran stan”, policijski službenici provode gotovo mjesec dana te će obilazeći teren predstavnicima stanara uručivati letke i brošure “NN počinitelj” s ciljem sprječavanja počinjenja kaznenih djela teških krađa provaljivanjem. – Pozivaju se građani da se međusobno poštuju te da zajedno pridonose većoj sigurnosti gradeći most tolerancije i njegujući dobrosusjedske odnose – naglašavaju iz PUZ-a.