Home Izdvojeno Dobrosusjedskim odnosima zaštitite se od provala i krađa tijekom godišnjih odmora

Dobrosusjedskim odnosima zaštitite se od provala i krađa tijekom godišnjih odmora

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Jedne od najčešćih kaznenih djela su provale u domove i krađe. One su pomno planirane, a meta provalnicima uvijek su slabo zaštićeni objekti u kojima se nalaze vrijedna roba i novac. – U vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti neke od mjera samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom – poručuju iz Policijske uprave zagrebačke.

Jučer su službenici PUZ-a počeli provoditi preventivnu aktivnost pod sloganom “Dobar susjed – siguran stan” te će obilazeći teren predstavnicima stanara uručivati letke i brošure “NN počinitelj” s ciljem sprječavanja počinjenja kaznenih djela teških krađa provaljivanjem. – Pozivaju se građani da se međusobno poštuju te da zajedno pridonose većoj sigurnosti gradeći most tolerancije i njegujući dobrosusjedske odnose – naglašavaju iz PUZ-a.

Održavanje dobrih susjedskih odnosa važno je kako bi u vrijeme godišnjih odmora imali osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom. – Aktivnim sudjelovanjem u svom susjedstvu kroz interes za susjede i važne lokalne teme, boravkom i druženjem u obližnjim parkovima, ulicama i dvorištima, činimo naše susjedstvo neprivlačnijim i manje interesantnim za bilo koju vrstu kriminala. Osim na provale u stanove, susjedski se nadzor odnosi i na provale svugdje gdje se nalazi imovina naših susjeda i poznanika (šupe, garaže, vozila na zajedničkim parkiralištima i sl.), kao i na kretanje nepoznatih osoba po stubištima ili dvorištima radi potencijalnih prevara – apeliraju iz PUZ-a.

Iz policije naglašavaju kako građani vlastitom nepažnjom, nemarnošću i lakomislenošću lopovu stvaraju priliku. Analize pokazuju kako se najviše provala događa u prijepodnevnim i ranim večernjim satima tako da se lomi cilindar brave, preskakuje balkon te koriste predmeti u blizini kuće. Činjenica je i da lopovi najčešće odustaju kada vide da kuće imaju videonadzor.

Kod dugog izbivanja iz stanova i kuća, iz policije savjetuju:

• Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
• Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
• Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
• Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama.
• Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, madracem, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti. Najbolje je ne ostavljati ih u domu, već pohraniti u banku ili ovlaštene trezore.
• Ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonima ili društvenim mrežama. Nemojte na sva zvona razglasiti da ste upravo dobili plaću, mirovinu, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
• Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, posudama za cvijeće i sličnim mjestima, već ga ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete…
• Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

– Dođe li ipak do provale, mogućnost vraćanja ukradenih stvari veća je ako ih se zna precizno opisati pa se uvijek preporučuje zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta, kako bi ih se lakše identificiralo. Odmah pozovite policiju na 192 i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika – savjetuju iz PUZ-a.