Home Vijesti EU sprema nova pravila za vozače: ograničenje brzine 110 km/h, zabrana vožnje...

EU sprema nova pravila za vozače: ograničenje brzine 110 km/h, zabrana vožnje noću, češći pregledi za starije

PODIJELITE

Mediji prenose da se sprema nova direktiva Europske komisije kojom će se iz temelja promijeniti cestovni promet kakav poznajemo.

Thelocal.fr izvještava da prijedlozi dolaze od Odbora za transport i turizam Europskoga parlamenta te da se njima nastoje ispuniti ciljevi programa kojim se nastoje eliminirati prometne nesreće sa smrtnim ishodom.

B DOZVOLA, B+ DOZVOLA

Predlaže se tako dioba B kategorije vozačke dozvole na dvije: B dozvola koja bi važila za vozila do 1,8 tona te B+ dozvola za vozila mase 1,8 t – 3,5 t.

OGRANIČENJA BRZINE

Predlaže se da ograničenje brzine za B+ kategoriju ostane 130 km/h, no da se za B kategoriju spusti na 110 km/h. Ograničenje za A1 i A2 kategoriju bilo bi 90 km/h.

ZABRANA VOŽNJE NOĆU

Prema prijedlogu o kojemu će raspravljati svaka članica Europske unije, novim vozačima zabranilo bi se upravljanje vozilima noću.

LIJEČNIČKI PREGLEDI

Liječnički pregled bio bi obavezan svakih deset godina pri obnovi vozačke dozvole. Vozači stariji od 60 godina na pregled bi trebali svako sedam godina, a oni preko 70 godina i sa zdravstvenim problemima i češće.

POSTOJI LI KONSENZUS?

Thelocal.fr kaže da ne postoji te da se je njemačka Stranka zelenih već distancirala od prijedloga koji su došli iz njihovog europskog kluba.

Nacrt prijedloga možete pročitati ovdje:

Click to access TRAN-PR-750248_EN.pdf