Home Izdvojeno Epidemiolozi upozoravaju: Komarci prenose virus Zapadnog Nila i potrebno se zašitititi

Epidemiolozi upozoravaju: Komarci prenose virus Zapadnog Nila i potrebno se zašitititi

PODIJELITE

Stručnjaci savjetuju kako se zbog zaštite od infekcija koje prenose komarci, kao što je virus Zapadnog Nila, denga virus i slično, osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, potrebno i individualno zaštititi. Najvažnije je onemogućiti razvoj ličinki, odnosno ukloniti svu stajaću vodu u našem okruženju.

larve

– Ako se kišnica prikuplja u bačvama, one se obavezno trebaju pokrivati. Također potrebno je ukloniti vodu koja se nakon kiše zadrži na tanjurićima lončanica. Općenito voda ne bi smjela stajati duže od tri dana niti u posudama za hranjenje životinja – ističe Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica Epidemiološke službe Velika Gorica.

A nakon što su komarci već u zraku, nema druge nego se štititi sredstvima koja odbijaju komarce, izbjegavati boravak  na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore.

– Potrebno je nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ako to dopuštaju vremenske prilike, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima, ali i klima-uređaje koji ne odgovaraju komarcima – kaže epidemiologinja.

BESKUĆNIK OBOLIO NAKON UBODA

A da situacija nije bezazlena govori slučaj od prije dvije godine. Prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj tada je potvrđen na velikogoričkom području, a što smo prvi objavili. Nakon uboda komarca zarazio se muškarac iz prihvatilišta za beskućnike u Velikoj Kosnici. U kolovozu 2013. bio je liječen na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Imao je upalu moždanih ovojnica, a izliječen je isključivo zbog brze reakcije liječnika.

Virus Zapadnog Nila prenosi se ubodom zaraženog komarca-vektora koji se u prirodnom ciklusu hrani krvlju zaražene ptice, rezervoara virusa. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, kao i na konje i druge sisavce koji su krajnji domaćini virusa. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka niti sa životinje na čovjeka uobičajenim kontaktom. Infekcija virusom ima sezonsku pojavnost koja je najviša tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni, u razdoblju najveće aktivnosti vektora. Vrijeme inkubacije traje od 3 do15 dana i većina infekcija prolazi bez simptoma.