Home Izdvojeno EKSKLUZIVNO U Lukavcu sniman serijal Republika

EKSKLUZIVNO U Lukavcu sniman serijal Republika

PODIJELITE

Stari grad Lukavec bit će ovjekovječen u igrano-dokumentarnom serijalu Republika, koji se bavi jednim od najvećih fenomena hrvatske povijesti i kulture – Dubrovačkom Republikom. Smanje ovog spektakla redatelja i scenarista HRT-a Božidara Domagoja Burića trajalo je proteklih dana upravo na području Lukavca.

U dvorcu Lukavec, koji ima vrlo zanimljive interijere, snimane su scene s dvora Ferdinanda Habsburškog iz 1527. godine, scene dubrovačke liječničke ordinacije u 16. stoljeću, te scene u radnoj sobi velikog hrvatskog znanstvenika Marina Getaldića.

R8.jpg

Domagoj Burić se zahvaljuje svim Velikogoričanima na gostoprimstvu.

– Ekipa serija od srca se zahvaljuje svima koji su nas u Lukavcu dočekali i omogućili nam snimanje u tom prelijepom dvorcu – rekao je Burić za Konike VG.

Lukavec

Vremenski okvir serijala je od 1358. godine, kada se Dubrovnik tzv. Višegradskim ugovorom oslobađa od vrhovne vlasti Venecije i stavlja se pod zaštitu hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika Anzuvinca (ta se godina općenito smatra početkom dubrovačke neovisnosti), pa do početka 19. stoljeća i Napoleonova ukidanja Republike.

– Serija se radi po najvišim svjetskim produkcijskim standardima, sa stotinama izrađenih povijesnih kostima i najsuvremenijom kompjutorskom grafikom. U seriji sudjeluju najbolji hrvatski i inozemni stručnjaci za povijest Dubrovnika i Mediterana u kasnom srednjem i novom vijeku – ističe Burić.

R3.jpg

aaU seriji će gledatelji imati prilike saznati fascinantne podatke o dubrovačkoj povijesti – genijalna politička rješenja kojima je Dubrovnik pribjegavao kako bi očuvao slobodu, obavještajnu mrežu u kojoj je Dubrovnik vješto ekvilibrirao, zanimljive podatke o svakodnevnom životu, itd. Prvi put u filmskoj povijesti Hrvatske bit će, uz pomoć sofisticirane kompjutorske tehnologije, uprizoren veliki potres iz 1667. godine, u kojem je poginula gotovo trećina stanovništva u Gradu.

Serija se snimala na mnogobrojnim lokacijama, diljem Hrvatske i Europe. Dokumentarni dijelovi, osim samog Dubrovnika, a s obzirom na duboku povezanost Dubrovnika s Europom i njegove razgranate diplomatske mreže, snimani su u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Turskoj i Engleskoj.

Igrani dijelovi, osim Dubrovnika i Lukavca, snimani su i u Zagrebu (palača Dverce, aula HAZU, HNK), u dvorcu Lužnica u Zaprešiću te dvorcu Trakošćan. Do ljeta ove godine bit će snimano još i na Medvedgradu te u studijima HRT-a. Film će biti prikazan na HRT-u već krajem godine.

[print_gllr id=21439]