Home Izdvojeno Ekskluzivno: Stiže najnovija tehnologija koja bi trebala spasiti ugrožene kuće!

Ekskluzivno: Stiže najnovija tehnologija koja bi trebala spasiti ugrožene kuće!

PODIJELITE

Idućih sati na poplavljena područja stižu „pametne“ vreće koje bi trebale zaustaviti daljne prodiranje vode u obiteljske kuće. Riječ je o najnovijoj tehnologiji koja praznoj vreći u doticaju s vodom omogućuje automatsko napumpavanje. Vreće je nabavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje i u tijeku je njihovo dijeljenje na najkritičnije lokacije.

– Riječ je o posebnim vrećama koje se same napuhavaju u dodiru s vodom štiteći daljnje prodiranje vode u domaćinstva. Funkcionira tako da se napuše poput PUR pjene, ali vreća počinje bubriti tek u doticaju s vodom – objasnio je za KronikeVG Kruno Plentašić iz Hrvatskih voda, rukovoditelj branjenog područja Velike Gorice.

CIJENA VREĆE 98 KUNA + PDV

Od Državne uprave za zaštitu i spašavanje doznajemo kako su za potrebe obrane od poplava tijekom protekle tri godine nabavili 4440 komada vreća, odnosno upijača za vodu. Cijena jedne vreće je 98,00 kuna + PDV.

–  Jedan dio vreća ustupljen je javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a drugi dio ostavljen je i za potrebe Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koje su ovom prilikom stavljene u uporabu za obranu od poplava na području  Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije  –  stoji u dopisu iz Kabineta ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

–  Na velikogoričko područje stiglo je 500 takvih vreća, od čega je 200 namijenjeno za Čičku Poljanu gdje je situacija najkritičnija  –  kaže Kruno Plentašić.

ZEČJI NASIPI NE POMAŽU

Očekuje se da će „pametne“ vreće spasiti mnoge kuće u Čičkoj Poljani, prije svega zaštititi 20-ak obitelji u čije domove trenutačno ulazi voda. Zečji nasipi, naime, daljnje prodiranje vode ne mogu zaustaviti.

Vreće će postavljati vatrogasci tako što će ih zalijepiti na ulazna vrata ugroženih kuća. Problem je samo što se ulazna vrata dok je na njima vreća neće smjeti otvarati. Stanari će u slučaju potrebe morati izlaziti kroz prozor. Dobra vijest je ta što ugroženim kućanstvima hranu donose vatrogasci.  Danas su podijelili 70, dok će sutra stanovnicima predati 100 paketa hrane.